Svake godine dolazi nam novi talas trendova, proizvoda i sastojaka za negu kože koji obećavaju revoluciju naše beauty rutine. Bez obzira na to da li volite da eksperimentišete sa novitetima ili se radije držite onoga što već znate, sveže tendencije u nezi kože mogu vam pomoći da prilagodite i razvijate rutinu nege na način koji vam odgovara.

I zaista, sama personalizacija jedan je od budućih trendova oko kog će se razvijati rutina mnogih beauty influensera na Tik Toku i Instagramu. Sada više nego ikada, kozmetički brendovi koriste inovacije u tehnologiji kako bi stvarali rešenja za negu kože koja deluju manje kompleksno, a pristupačno. Mi smo veoma uzbuđeni da saznamo te novine, te u nastavku donosimo pregled vodećih 5 trendova u nezi kože za 2024. godinu!

Nega kože koja je pod stresom

Svedoci smo toga da u proteklim godinama raste svest o uticaju stresa i anksioznosti naš organizam, a mentalno zdravlje postalo je tema o kojoj se otvoreno razgovara. Svi znamo da na našu kožu mogu uticati stvari poput ishrane i hormona, ali da li znate da i sam stres može biti značajan faktor? Studije pokazuju da se stres može manifestovati na koži kroz povećanu upalu, akne, crvenilo, fluktuacije u suvoći i masnoći, te reaktivacijom stanja poput ekcema i psorijaze. 

U 2024. godini, očekujemo da vidimo mnogo više proizvoda označenih kao "moguća rešenja za stresiranu kožu". Umirujući sastojci poput koloidne zobi i proizvodi sa opuštajućim sastojcima poput lavande i jasmina očekuje nagli rast popularnosti.

Skincare flasteri

Dobro su nam poznati flasteri za akne i mitisere, kao i patchevi za negu okoločnog područja, a u 2024. godini, flasteri za negu kože nastavljaju da se unapređuju i razvijaju. Naše police sa beauty proizvodima uskoro će biti opremljene flasterima za zaštitu od sunca, flasterima za wellness, aromaterapijskim flasterima i čak flasterima za bore.

Njihova popularnost započeta je u Južnoj Koreji, i to posebno među mlađom publikom koja kupuje proizvode za negu kože - jednostavno se koriste i pristupačni su. Transdermalni flasteri obećavaju trenutne rezultate za one koji još nisu spremni da ulože u skuplje estetske tretmane.

Personalizovana nega

Hiperpersonalizacija je pojam o kom se sve više govori u svetu industrije. Zašto bismo odabrali nešto za sve tipove kože kada bismo mogli da prilagodimo tretman sebi

Kozmetičke formule koje su prilagođene našim individualnim tipovima kože i problemima omogućavaju nam da dobijemo mnogo bolje rezultate korišćenja proizvoda za negu kože, bez potrebe da prolazimo kroz dugotrajan proces istraživanja, pokušaja i neizbežnih grešaka. Personalizovana nega takođe poštuje principe održivosti - smanjuje otpad i za korisnike i za brendove.

Inovativni čistači

Inovativni čistači su ključna tačka u nezi kože. Stručnjaci za negu prredviđaju evoluciju u svetu umivalica i skidača šminke u  2024. godini, jer je primećena potreba za efikasnijim proizvodima. Korisnici sada žele čistače koji koriste aktivne sastojke i hibridna rešenja kako bi uštedeli i vreme i novac.

Ovo će uticati na redukciju popularnog trenda dvostrukog čišćenja, pojednostavljujući rutinu nege kože.

Novi oblici SPF-a

Evolucija u svetu SPF-a takođe je će biti veoma značajna u 2024. godini, s obzirom na povećanu svest o štetnim uticajima spoljnih agresora na zdravlje kože. Predviđa se rast "hibridnih" proizvoda poput seruma, mistova i šminke koji će pružiti sigurna i efikasna rešenja za zaštitu od sunca. Rastuća svest o važnosti svakodnevnog nošenja kreme za sunčanje već je uzdrmala industriju nege kože, a dani gustih SPF-ova koji su ostavljali beli trag na koži i začepljene pore sada su iza nas.

Očekujemo pojavu još novijih formula kremi sa zaštitnim faktorom koji se mogu pohvaliti laganom teksturom, ne ostavljaju masan trag i prijatne su za nošenje.

 Izvor: ELLE/N.K.