U susret hladnim zimskimvetrovima i snežnim pejzažima, naša koža zahteva posebnu pažnju kako bi zadržala svoju vitalnost i sjaj. Pored prazničnih čarolija kojima se svi raduju, zimski meseci sa sobom nose izazove za naše telo kao što su suv vazduh, niska vlažnost i oštri vetrovi, što može imati ozbiljan uticaj na zdravlje kože.

Kombinacija ovakvih spoljašnjih vremenskih uslova sa unutrašnjim grejanjem može oduzeti koži prirodnu vlagu, dovodeći do suvoće i dehidratacije, što rezultira perutanjem, svrabom i osećajem zatezanja. Izloženost jakom vetru može da izazove „opekotine od vetra“, stanje u kojem spoljni sloj kože postaje iritiran i crven, što izaziva osećaj peckanja i povećane osetljivosti, pogotovo na šakama, usnama i obrazima.

Hladne temperature mogu da suze krvne sudove dovodeći do smanjenog protoka krvi i potencijalno uzrokujući crvenilo i iritaciju, kao i pogoršanje ekcema, rozacee i psorijaze jer barijera kože slabi čineći je podložnijom promenama. Da biste se borili protiv ovih problema, važno je uvesti pojačanu zimsku rutinu nege koja se fokusira na hidrataciju, zaštitu i održavanje prirodne barijere kože. Ovo može uključivati korišćenje hidratantnih krema, nežnih sredstava za čišćenje i zaštitne odeće kako bi se koža zaštitila od surovih zimskih elemenata.

Kako treba da izgleda nega kože zimi prema tipovima kože
Naked Cashmere via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

U nastavku vam donosimo sveobuhvatan vodič za zimsku negu kože, osmišljen da pruži rešenja za najčešće probleme sa kožom koje donose naredni meseci.

SUVA KOŽA

Hladnoća može posebno da pogodi suvu kožu koja je zimi sklonija perutanju i nelagodnostima. Omogućite rutinu koja stavlja hidrataciju i negu u prvi plan. Počnite s nežnim sredstvom za čišćenje koji uklanja nečistoće bez isušivanja prirodnih ulja. Veoma je bitno da uvek koristite proizvode bez alkohola. Nastavite sa serumom hijaluronske kiseline kako biste ugasili žeđ kože za vlagom. Zaokružite rutinu bogatom hidratantnom kremom koja pruža zaštitni omotač protiv zimskih vetrova. Koristite noćno ulje za lice koje vidljivo obnavlja kožu dok spavate kako biste se probudili sa obnovljenim, sjajnim tenom. Za dodatno poboljšanje stanja kože uključite hidratantne maske makar jednom nedeljno i bez obzira na tip kože, ne zaboravite da često hidrirate usne i šake kako biste izbegli „pucanje“ kože.

Kako treba da izgleda nega kože zimi prema tipovima kože
Naked Cashmere via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

MASNA KOŽA

Iako mnogi smatraju da masnoj koži ne treba preterana nega tokom zime, dehidratacija zapravo može dovesti do prekomerne proizvodnje sebuma. Ovaj tip zahteva delikatan balans nege kako bi se to sprečilo uz pravilnu hidrataciju kože. Svoju rutinu obavezno započnite penastim sredstvom za čišćenje koje čisti bez isušivanja kao što je. Odaberite serum bez ulja kako biste balansirali nivoe vlage, obezbeđujući hidrataciju bez osećaja masnoće, a zatim izaberite lagani hidratantni gel za dovoljnu hidrataciju bez začepljenja pora. Ne zaboravite na SPF ni tokom oblačnih dana uz nekomedogene gel preparate na bazi vode koji će vam pružiti zaštitu od sunca.

Kako treba da izgleda nega kože zimi prema tipovima kože
Naked Cashmere via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

NORMALNA KOŽA

Ukoliko imate normalnu kožu, zima vam pruža mogućnost za negu koja donosi nežnost i održava prirodnu ravnotežu. Međutim, nemojte da vas vaš tip kože zavara jer stanje kože uvek može da se pogorša usled spoljašnjih faktora, stoga je bitno da uvek vodite računa i da se pridržavate svoje rutine. Počnite kremastim sredstvom za čišćenje koje čisti i pruža udobnost vašoj koži. Poboljšajte hidrataciju hranljivim tonikom koji priprema kožu za sledeće korake. Uživajte u hidratantnoj kremi koja pruža savršenu hidrataciju bez opterećivanja kože. Kao i za sve ostale tipove kože - preko dana obezbedite zaštitu uz dnevnu kremu sa SPF faktorom.

KOMBINOVANA KOŽA

Kombinovana koža zahteva harmoničan pristup, prepoznajući njen dvostruki karakter. Počnite čisteći svoju kožu nežnom umivalicom, bez narušavanja ravnoteže. Uvedite hidratantnu esenciju kako biste zadovoljili potrebe različitih područja svoje kože. Odaberite gel hidratant za pružanje balansirane hidratacije gde je potrebno, bez preopterećivanja masnijih zona. Završite rutinu korišćenjem zaštitnog faktora, obezbeđujući sveobuhvatnu zaštitu svom licu.

Kako treba da izgleda nega kože zimi prema tipovima kože
Naked Cashmere via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Postizanje blistave kože tokom zime ne svodi se samo na kupovinu komercijalnih proizvoda, već se radi o usvajanju holističkog pristupa i nege celokupnog tela. Temelj za sjajnu kožu počinje iznutra, stoga osigurajte dovoljan unos vode kako biste održali elastičnost kože i borili se protiv dehidracije. Hidrirana koža počinje sa dobro hidriranim telom. Unapredite svoju ishranu hranljivim sastojcima kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin E i antioksidansi iz hrane poput avokada, orašastih plodova i bobica. Stavite kvalitetan san kao prioritet jer on igra ključnu ulogu u regeneraciji kože uz korišćenje hidratantnih noćnih krema kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti. Postizanje i održavanje hidrirane kože jeste proces koji kombinuje unutrašnju negu, pažljiv izbor proizvoda za kožu i svesne životne navike. Uključivanjem ovih saveta u svoju rutinu lepote, otkrićete sjajan ten koji će izdržati sve vremenske nepogode i omogućiti da imate negovanu i kvalitetnu kožu u svakom trenutku.