Oni koji sanjaju velike snove, znaju koliko je važno da svaki segment njihovog života bude uređen, kvalitetan i pomno isplaniran. Motivišući radni prostor? Štiklirano. Ljudi koji bude samo najbolje u nama? Štiklirano. Perfektna organizacija? Štiklirano. Moćan outfit? Štiklirano. A parfem? Ovde smo da vam pomognemo da odaberete pravi.

Opšte je poznato da mirisi bude ne samo osećanja, već i sećanja, zbog čega ih gotovo kolekcionarski slažemo na policu čak iako su davno potrošeni ili ih više ne koristimo. Mirisisu ti koji nas inspirišu da vizualizujemo buduću verziju sebe, na drugom kraju sveta, vrhuncu poslovne karijere, ili u zanosu sa onim koga volimo.

Novo ''kako zračiš, tako privlačiš'' je ''postani ono što želiš da budeš''.  Da, sada odmah. Organizuj svoj životni stil kao da si to nešto već ostvarila, okruži se lepim stvarima, i sebe posmatraj kao sposobnu, samouverenu i uspešnu osobu.

Motivacija? Parfem koji miriše na nešto luksuzno, glamurozno, nedostižno. Ovo su naši predlozi.

1. Portrait of a Lady, Frederic Malle

Portrait of a Lady naziv je dobio po istoimenom romanu Henrya Jamesa iz 1881. godine. Ovaj jedinstveni miris istražuje akorde ruže i začina na nov, moderan način, varirajući između orijentalne i chypre teme pačulija, prirodnog i intenzivnog, koji dominira srcem kompozicije.

Portrait of a Lady, Frederic Malle

2. Baccarat Rouge 540, Maison Francis Kurkdjian Paris

U jesen 2014. godine, kompanija Baccarat, proizvođač najprestižnijih i najbogatijih kristala na svetu, proslavila je 250 godina od nastanka, prelepim kristalnim dekanterom sa svetlim, ekskluzivnim parfemom, kog je kreirao Francis Kurkdjian.

Proizvedeno je svega 250 takvih bočica, po ceni od 4000 dolara po komadu. Danas je ovaj spektakularni miris dostupan svetu u parfemskoj bočici, kao Baccarat Rouge 540, sa čudesno drvenastim, cvetno-ćilibarnim akordima, podjednako providan, bogat i intenzivan.

Baccarat Rouge 540, Maison Francis Kurkdjian Paris

3. Santal 33, Le Labo

Mirisna formula inspirisana američkim mitom i snom? Santal 33 u kompoziciju sadrži kardamon, iris, ljubičicu i ambroksan, koji trepere i uvode nas u zadimljenu drvenastu mešavinu (australijska sandalovina, papirus, kedar), uz nešto začinskih, kožastih i mošusnih nota koji daju mirisu uniseks pečat i zavodljivu udobnost. Kao oblak dima koji senzualno raste i ne nazire mu se kraj. 

Santal 33, Le Labo

4. Love don’t be shy, Kilian

Seksi, ali i luksuzna poslastica za zaljubljene. Otvara se nežno kao cvet narandže u kombinaciji sa neodoljivim marshmallowom, a dubinu mu daje smolasta baza sa mošusom, vanilom i karamelom u obrisima. Definitivno parfem koji će vas navesti da izađete iz svoje zone komfora.

Love don’t be shy, Kilian

5. Gabrielle, Chanel Paris

Naše su mame sanjale uz ChanelN°5, a mi to činimo uz savremenu verziju pod nazivom Gabrielle. Parfem odražava samosvestan, odvažan i buntovan karakter slavne dizajnerke koja je snagom uma i volje redefinisala pravila mode i poimanje žene.

U srcu parfema nalazi se ilang-ilang, jasmin, cvet narandže i tuberose iz Grasa, u gornjim notama parfema su kora mandarine, grejp i crna ribizla, dok je baza posvećena sandalovini i mošusu.

6. Mémoire d'Une Odeur, Gucci

Slatkoća njegovog bilja prevazilazi ideju o polovima, te zavodi i žene i muškarce. Transcendentni akord odlikuju neočekivani i zagonetni sastojci, a definiše ga nota rimske kamilice.

7. Black Orchid, Tom Ford

Ako vam kažemo da su u gornjim notama francuski jasmin, crni tartuf, crna ribizla i limun; u cvetno-začinskom srcu crna orhideja, a u bazi drvene note tamjana, ćilibar, vanila - biće vam jasno da je u pitanju raskošan, luksuzan i senzualan miris koji postati vaš zaštitni znak. 

Black Orchid, Tom Ford

8. Oud Rosewood, Dior

Impresivan miris zahteva osobu koja je toliko dominantna da će uspeti da nadvlada njegovu snagu, te će ona nositi njega, a ne on nju. Kremasta sandalovina, te ružino drvo istovremeno su moćni i nežni dok nose nesvakidašnje kontraste koji će postati vaša opsesija.

9. Philosykos, Diptique

Letnji, svetao miris koji asocira odmor i more, posvećen je i ženama i muškarcima. Početne zelene note lišća smokve su ukombinovane sa drvenim akordom samog drveta smokve, uz nijansu belog kedra, i čine bezvremenu eleganciju u samo jednoj bočici.

Philosykos, Diptique

10. Costa Azzura, Tom Ford

Ako se uzme u obzir da su Tom Ford parfemi sinonim za prestiž, ne čudi što je ovo njegov drugi na našem spisku. Kada bi se miris raskošnog odmora na italijanskoj rivijeri mogao flaširati, ovo bi bio krajnji rezultat.

Izvor: ELLE/ T.Đ.