Opšte je prihvaćeno pravilo da nam vitamini donose mnogobrojne koristi čuvajući svojim delovanjem naše telo od pada imuniteta, toksina i različitih negativnih spoljašnjih agenasa. Ovaj esencijalni vitamin, poznati antioksidans koji je značajan za celo telo, ne možemo sami da sintetišemo. On se prirodno nalazi u povrću i voću, pa je preporučljivo njihovom konzumacijom dopremiti ga do organizma. Međutim, mala količina vitamina C koju unesemo hranom ne može mnogo da pomogne stanju naše kože, zato je neophodno uvrstiti ga i u topikalnu primenu. Izdvojićemo nekoliko oblika koja se koriste za izradu seruma i krema:

  •  L-askorbinska kiselina: najaktivniji, ujedno i najpoznatiji oblik vitamina C. Samostalno, ova forma ne može da prodre u ćelije, te se zato kombinuje sa drugim supstancama kako bi se olakšalo penetriranje kroz kožnu barijeru. Najefikasniji je u koncentraciji iznad 8 odsto, a u proizvodima se najčešće sreće između 10 i 20 odsto.
  •  Ostali derivati vitamina C ne nalaze se u čistom obliku, već su kombinovani sa drugim sastojcima radi održavanja stabilnosti. Među njima ističemo natrijum askorbil fosfat, retinol askorbat i magnezijum askorbil fosfat.

NAČIN DELOVANJA

Neki mehanizam delovanja najlakše je objasniti jednostavnim primerom iz prakse, ali ubrzo ćemo se vratiti na ovo. Da bismo najbolje razumeli kako deluje vitamin C, neophodno je da prvo razumemo na koji način slobodni radikali oštećuju kožu. Poznajemo nekoliko vrsta slobodnih radikala od kojih ćemo ovog puta pažnju posvetiti reaktivnim vrstama kiseonika. Tokom svakodnevnih aktivnosti izloženi smo UV zračenju, smogu, duvanskom dimu i stresu, a posledice ove izloženosti ogledaju se u oštećenju ćelija DNK, dermisa, promeni teksture i boje kože, dehidrataciji i izmenjenom radu ćelija. Ovo možemo da dokažemo vrlo jednostavnim ogledom. Isečene kriške jabuke koje stoje na vazduhu potamneće za sat ili dva. To potvrđuje činjenicu da su ćelije sklone oksidativnom stresu kada su izložene vazduhu, a ovu pojavu sprečili bismo ukoliko kriške premažemo nekim od aktivnih formi vitamina C. Budući da je snažan antioksidans, on bi sprečio oksidaciju i promenu boje i izgleda ćelija. Slična stvar dešava se sa našom kožom. Korišćenje L-askorbinske kiseline u proizvodima za negu pozitivno utiče na diskoloracije, bore i neujednačenost tena, pa je ova komponenta jedna od glavnih u proizvodima koji se bore protiv hiperpigmentacija.

ed-o-neil-5FEvBWvI_mo-unsplash.jpg
Unsplash/Ed O Neil 

KAKO GA KORISTITI

Vitamin C vrlo je reaktivan i nestabilan sastojak i veoma brzo može da izgubi svoja svojstva ako se ne čuva adekvatno - ukoliko je dugo izložen vazduhu, toploti, svetlosti i pojedinim hemikalijama. Upravo iz tog razloga, preporučljivo je kupovati sertifikovane, ispitane proizvode pakovane u tamne, hermetički zatvorene, staklene boce. Samo tako zagarantovano je da će do vas doći efikasan proizvod čije ćete benefite primetiti redovnom upotrebom.

Preporučljivo je da sa primenom vitamina C krenete postepeno jer može da izazove blago peckanje na osetljivoj koži. Nalazimo ga najčešće u umivalicama, serumima, kremama za hidrataciju. Za početak, dovoljno je koristiti ga svakog drugog dana, pa postepeno povećavati upotrebu. Krenite od manjih koncentracija, od 10 odsto ka većim. Normalna i mešovita koža tolerantnije su na kiseline, pa se može koristiti L-askorbinska kiselina, dok suva i osetljiva koža beleže niži stepen tolerancije pa je savet da se za njih bira magnezijum askorbil fosfat, forma vitamina C koja je rastvorljiva u vodi i manje iritira. Dermatolozi takođe savetuju da obratite pažnju na pH samog preparata. Dok je 3,5 prihvatljiv za normalnu i kombinovanu kožu, za osetljivu bi trebalo birati formule čija pH varira između pet i šest. Da biste videli prave rezultate i promene na svom licu, savetuje se tromesečna redovna primena.

U galeriji pogledajte preporučene proizvode sa vitaminom C kod nas.

cerave, Sephora Kako se koristi vitamin C i koji su najbolji.

MAGIČNA SVOJSTVA

1. POSVETLJIVANJE I REDUKCIJA HIPERPIGMENTACIJA: Dugotrajnom upotrebom posvetljuje tamne fleke i diskoloracije nastale nakon akni, blokirajući proizvodnju tamnijeg pigmenta, melanina. Vaše lice može delovati sveukupno svetlije, blistavije, a samim tim i fleke će biti manje primetne. Kada redovno koristite serume, uočićete poboljšanje u teksturi kože koja će imati ujednačen ton i izgledaće lepše.

2. STIMULACIJA ELASTIČNOSTI: Vitamin C značajan je i zato što podstiče sintezu kolagena koji je važan za gipkost lica. Budući da se sa godinama proizvodnja kolagena usporava, ovaj vitamin jeste kofaktor koji stimuliše izgradnju kolagenskih vlakana zarad jačanja tonusa i ulepšavanja kože. Ukoliko bismo ćelijama kože, fibroblastima, koje su zadužene za proizvodnju kolagena, dodali C vitamin, one bi reagovale pojačanom produkcijom kolagena koji daje čvrstinu i jedrinu licu.

3. NEPRIKOSNOVENI BORAC PROTIV SPOLJAŠNJIH STRESORA: Dokazano je da je aktivan oblik vitamina C efikasan kao antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa ćelija. On je idealan borac protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji oštećuju površinu, uzrokuju degeneraciju ćelija, nastanak bora, ubrzavaju starenje. Održava kožu zdravom, poboljšava joj izgled, usporava starenje. Pojedine obavljene studije pokazuju njegov potencijal u procesu „brisanja“ finih linija i bora sa lica.

4. POSPEŠIVANJE HIDRATACIJE: Izloženošću različitim spoljašnjim uslovima, naša koža gubi vodu, izgleda umornije, suvlje, fali joj blistavost i svežina. Dodatkom hranljivog C vitamina u svakodnevnu rutinu, vaša koža dobija mogućnost da u sebi zadrži više vode što će rezultirati boljom hidratacijom i zdravijim izgledom bez sivila i suvoće.

shutterstock_1508136302.jpg
Shutterstock 

MOGUĆE NEGATIVNE STRANE

Načelno gledano, dokazana je bezbednost korišćenja Vitamina C na svim tipovima kože, ali uz oprez i obaveznu zaštitu od sunca. Kada ga koristite kao deo jutarnje rutine, pažljivo aplikujte slojeve. Nakon čišćenja lica nanesite serum sa ovim vitaminom, posle toga svoj odabrani SPF, pa onda šminku. Postoji mogućnost da veće koncentracije u proizvodima izazovu iritaciju, peckanje i crvenilo koji će nestati sa prestankom upotrebe konkretnog proizvoda. Ukoliko niste sigurni u nivo tolerancije svoje kože, pre korišćenja konsultujte odabranog dermatologa ili odradite brzi patch test na unutrašnjosti nadlaktice.
Bilo da birate serume ili kreme, efikasnost konkretnog proizvoda pokazaće se samo redovnom upotrebom i vašim strpljenjem u iščekivanju rezultata. Moćna svojstva vitamina C naučno su dokazana, ali ne smemo da zanemarimo i važnost kompletne rutine koja bi trebalo da podrazumeva zdrave navike i redovan skincare režim prilagođen vašim potrebama.