Alfa hidroksilne kiseline (AHA) i beta hidroksilna kiselina (BHA) su blage kiseline koje se koriste u tretmanima kozmetičkih salona ili se nalaze u brojnim preparatima za kućnu upotrebu, a pomažu u borbi protiv akni, masne kože, te začepljenih ili proširenih pora.

Iako se na pomen kiselina u preparatima za čišćenje ili negu lica mnogi od nas prisećaju Samanthe Jones koja u jednoj epizodi serije 'Seks i grad' stavlja naušnice ispred ogledala s oštećenim licem nakon hemijskog pilinga, ove kiseline zaista nisu toliko intenzivno i ako se pravilno koriste, mogu biti naš važan beauty saveznik.

Samantha.gif
Make A Gif 

Alfa hidroksilne kiseline najčešće se koriste za probleme proširenih ili začepljenih pora, rozacee, te suhe koža. AHA kiseline nazivaju se i voćnim kiselinama, a najpoznatije su: glikolna (dobiva se od šećerne trske), malična (dobiva se od jabuka), citrična (dobija se od citrusnog voća) i mlečna (dobija se od kiselog mleka). Pogodne su za gotovo sve tipove kože, a možete ih pronaći u preparatima za čišćenje lica, maskama, ali i hidratantnim kremama.

Salicilna, beta hidroksilna kiselina pomaže pri uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore, te deluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Stoga je idealni sastojak za negu masne kože, kao i one sklone aknama. I ovu kiselinu možete pronaći u proizvodima za čišćenje lica, a posebno onima koji su namenjeni tretiranju akni, ali i maskama i kremama. 

Način primene i mere predostrožnosti

Kao i kod svih visoko aktivnih jedinjenja treba obratiti pažnju na koncentraciju, frekvenciju upotrebe i preparaciju. Kada se govori o koncentraciji, uvek treba početi sa niskim, odnosno pet odsto za AHA i jedan odsto za BHA.

U zavisnosti od potrebe i reakcije kože, koncentracija se može postepeno povećavati do deset odsto za AHA i dva odsto za BHA. Ovaj proces zahteva strpljenje i treba uvek tražiti balans između podnošljivosti i efikasnosti. Što se tiče frekvencije, kiseline se uvek uvode postepeno. Koriste se jednom dnevno i to uveče, dok na osetljivoj i reaktivnoj koži treba početi primenu svako drugo veče.

Frekvencija se može povećati na svake četiri nedelje. Maksimalna je dva puta dnevno, ali do ovakve učestalosti treba da prođe bar nekoliko meseci adaptacije, a često i duže. Na kraju treba obratiti pažnju na preparaciju, odnosno formulaciju. Naime, kreme imaju veću popustljivost u kožu nego vodeni proizvodi, dok alkoholni rastvori ili proizvodi sa glikolima kao pojačivači popustljivosti mogu da ispolje jače dejstvo. Ukoliko je proizvod takođe formulisan sa antioksidanisma i umirujućim jedinjenjima, može da pomogne podnošljivosti proizvoda. Bez konsultacije sa stručnim licem nikako ne treba kombinovati više proizvoda sa kiselinama jer se ovo čini vrlo čestim razlogom iritacije. Nekada i proizvodi za pranje kože sadrže kiseline te i ovo treba uzeti u obzir.