Dok neki smatraju da su injekcioni tretmani, kao što je botoks, baza rutine lepote, drugi odbacuju iglu u korist manje invazivnog pristupa. Naš sud je da je sve stvar ličnog izbora i da je u oba slučaja ključno pronaći dobrog stručnjaka.

Činjenica je da kako starimo, gubimo kolagen, a fine linije i bore postaju sve izraženije. Zbog toga je jedno od najčešćih pitanja žena nakon 40. godine kako dosegnuti glatku, blistavu kožu, te kako ublažiti znakove starenja. Naravno, osećaj zadovoljstva je mnogo više od toga, zato ne zaboravite da se bavite svojom unutrašnjošću pre i posle svega.

Ovog puta obratili smo se dermatolozima kako bi nam odgovorili koji to prirodni načini da ublažimo bore - bez igle i odlaska pod nož.

„Postoji mnogo opcija za one koji ne žele da idu putem injekcije, ali koji žele da omekšaju fine bore“, objašnjava dermatološkinja dr Mahto. „Ključni tretmani uključuju laser, radiofrekvenciju i microneedling, a svi oni rade na poboljšanju proizvodnje kolagena u koži (strukturnog proteina koji našoj koži daje čvrstinu), što zauzvrat može pomoći da se minimizira pojavljivanje finih linija i poboljša ukupno zdravlje kože". Svakako, dnevna nega je osnova koja se podrazumeva i o kojoj je takođe važno popričati.

U nastavku otkrijte 5 efikasnih načina da ublažite bore i linije bez odlaska pod nož.

1. Ne zaboravljajte zaštitni faktor

U kremi, u puderu i bilo kojem proizvodu za lice - SPF je obavezan deo vaše rutine nege kože lica. Prevencija je uvek bolja od lečenja, a dr Mahto naglašava: „Procenjuje se da je oko 80 odsto starenja kože rezultat UV oštećenja, tako da bi SPF zaista trebalo da bude vaš prvi cilj“.

2. Uključite kiseline sa efektom pilinga u svoju rutinu

Da biste povećali sjaj, zagladili neujednačenu teksturu i uklonili mrtve ćelije kože, uključite kiseline sa efektom pilinga u svoju rutinu nege kože. „AHA (alfa-hidroksi kiseline) su odlična opcija ako ih vaša koža toleriše, a za nežniju verziju potražite PHA (poli-hidroksi kiseline)“, objašnjava dr Mahto. „Njihova veća molekularna veličina znači da ne prodiru tako duboko kao AHA, ali i dalje imaju odlična svojstva pilinga”.

3. Upoznajte se sa retinoidima

Dosledno korišćenje retinoida poput retinola ili retinaldehida, dokazano pomaže u smanjenju bora. „Retinoidi rade tako što povećavaju promet ćelija kako bi omogućili mlađim, svežim ćelijama da dopru do gornjih slojeva kože”, kaže dr Mahto. „Ključ je da se istraje – retinoidi mogu povećati osetljivost i često dovode do osipanja i crvenila, a takođe im je potrebno u proseku tri do šest meseci da vidite poboljšanje”. Da biste pomogli koži da se polako navikne na retinoide, nanesite ih uveče, a odmah zatim hidratantnu kremu. Pre upotrebe najbolje je da se posavetujete sa svojim dermatologom koji će vas uputiti na tempo i količinu korišćenja, u odnosu na vaš tip kože.

4. Probajte kombinaciju microneedlinga i radiofrekvencije

„Kombinacija ova dva tretmana omogućava nam da stvorimo mikrokanale u koži, koji bi sami pokrenuli regenerativni odgovor zarastanja, a magija se dešava kada se sićušni puls radiofrekvencije odloži u kožu“, kaže dermatološkinja. „Poboljšava učvršćivanje kože i popunjavanje bora. Nije neprijatno, ne dolazi sa prekidima i preporučuje se nekoliko tretmana za najbolje rezultate”.

5. Odlučite se za laserski tretman

„Postoje laseri koji pokreću prirodan proces kože da zaraste, zaceli ili ublaži fine linije, oštećenja od sunca i proširene pore. Ovaj tretman stimuliše i proizvodnju kolagena za rezultate koji vremenom postaju sve bolji i bolji”. Za najdublje bore najbolje funkcionišu tzv. ablativni laseri: „Oni mogu biti veoma efikasni, ali što je potrebnija veća korekcija na koži, to je tretman agresivniji, što znači više vremena oporavka i nelagodnosti“, dodaje ona.

Kako ublažiti bore bez odlaska pod nož.
Unsplash/Angelica Echeverry