Retinol, poznatiji i kao Vitamin A uveliko se koristi za rešavanje mnogih nesavršenosti kože, od finih bora, linija pa sve do tamnih fleka i akni.

Retinol je na glasu kao jedan od najmoćnijih anti-age sastojaka, pa upravo zbog toga, ovo nije sastojak namenjen mladoj i zdravoj koži.

Po dejstvom ovog magičnog sastojka ponekad može doći do iritiracija čak i na koži koja nije osetljiva, pa dermatolozi uvek preporučuju oprez kad su u pitanju proizvodi s retinolom.

Njegovo dejstvo i efekat potpuno zavise od količine u kojoj se nalazi u samoj formulaciji, a važno je napomenuti da je postepeno uvođenje retinola ključno za izbegavanje nuspojava.

Samim tim, eventualne nus pojave će biti jedva osetne do vrlo intenzivne.

Oprezno s količinom

Količina retinola koju nanesemo na lice možda je najvažniji faktor pri tome kako će naše lice reagovati. Nakon što ste odabrali proizvod s retinolom koji želite da uključite u svoju rutinu nege, odolite želji da ga obilno nanesete na lice svake večeri. Za početak preporučljiva količina ne treba da bude veća od zrna graška, i to svega 2-3 puta nedeljno, kako bi se koža navikla na retinol i uspostavila toleranciju na njega.

Nakon dve nedelje proverite kakvo je stanje vaše kože – ako nema iritacija, crvenila ili ljuštenja, postepeno povećavajte količinu i učestalost nanošenja.

Peckanje i reakcija na koži

Veća količina i ranice na licu, poput neke sveže bubuljice, mogu dovesti do peckanja i zatezanje kože.
Do iritacija najčešće dolazi i zbog korišćenja retinola u kombinaciji sa drugim snažnim sastojcima ( poput hijaluronske kiseline), što je strogo zabranjeno.

Ovo je svakako broj jedan sastojak i može rešiti mnoge probleme ali treba imati u vidu njegove loše strane i doneti pametnu odluku. Najbolji predlog jeste da počnete sa blagim formulacijama.

Počnite s blažom verzijom

Ukoliko ste pri prvom nanošenju osetili peckanje i zatezanje kože lica izazvano retinolom, nema potrebe da ukidate ovaj fenomenalni sastojak u svojoj nezi, već samo pređite na blažu varijantu.

Manje koncentrovana verzija će vam isto zagladiti sitne bore i pokazati vam šta to od retinola možete očekivati. Postepenim navikavanjem kože na retinol, veoma brzo ćete biti spremni za uvođenje veće količine koja će imati vidljivije efekte po kožu lica.