Što se tiče zdrave, blistave kože, korejski narod je postavio visoki standard. Ne samo da su nam poklonili koncept tzv. staklene kože, već su doneli novu realnost na policama najpoznatijih drogerija koje vrve od njihovih proizvoda. Imajući sve ovo na umu, teško je zanemariti neverovatan uspeh korejske lepote širom sveta i uticaj koji ima na našu beauty rutinu.

Lepota i nega kože su ozbiljan posao u Južnoj Koreji. Proizvodi su formulisani sa nežnim, biljnim i prirodnim sastojcima koji se fokusiraju na prevenciju i otkrivanje korena problema kože.

Ali njihova suština nije samo u tome da istrčite da kupite najnovije proizvode za negu kože, već da od malih nogu uče kako da pravilno neguju kožu. Tajne nege prenose se kroz generacije, a najrazličitije tehnike dolaze i odlaze u skladu sa novim iskustvima i otkrićima.

U nastavku otkrivamo neke od najpopularnijih korejskih tehnika lepote, njihove prednosti i kako da ih uključite u svoju negu kože.

Dnevna parna masaža lica

Jedna od prvih stvari koje ćete primetiti ako ikada posetite Južnu Koreju jeste da postoji klinika za kožu na gotovo svakom uglu. Možete dobiti parnu masažu lica jednako lako i pristupačno kao i manikir kod nas. To je jedna od tajni blistavog, rosnog tena kojem se svi divimo kod naših omiljenih korejskih poznatih ličnosti.

Postoje mnoge prednosti ove tehnike. Kao prvo, masaža lica povećava cirkulaciju, donoseći krv i hranljive materije na površinu kože što podstiče elastičnost i zdravu, blistavu kožu. Para takođe podstiče cirkulaciju, otvarajući pore i povećavajući hidrataciju.

Najlakši način da uključite ovaj korejski kozmetički alat u svoju dnevnu rutinu jeste da masirate lice pod tušem kružnim pokretima i tapkanjem. Koristite ulje za lice ili uljno sredstvo za čišćenje da biste poboljšali klizanje, maksimizirali hidrataciju i nahranili kožu.

Takođe možete napariti lice preko posude sa vrućom vodom ili koristiti aparat za paru za lice i nastaviti sa masažom lica uljem da biste postigli iste prednosti. Obavezno počnite sa čistim licem, a postupak završite sa hidratantnom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Jamsu

Jamsu je korejski trik za lepotu koji u bukvalnom prevodu znači „potopiti“. Tehnika podrazumeva potapanje lica u ledeno hladnu vodu pre ili posle nanošenja šminke. Smatra se da ovaj postupak čini da šminka savršeno legne, a kasnije i bude fiksirana.Takođe daje prirodniji, mat izgled uklanjanjem viška pudera.

Da biste vežbali Jamsu kod kuće, počnite sa uobičajenim sredstvom za čišćenje, tonerom i hidratantnom kremom. Koristite bilo koji prajmer bez ulja, puder, korektor ili puder za fiksiranje koji vam je draži.

Sada povucite kosu unazad i potopite lice u posudu sa ledenom vodom na 15-20 sekundi. Zatim pažljivo osušite lice peškirom. Vaša podloga će biti fiksirana na mestu prirodnim mat završnim slojem. Spremni ste da nanesete ostatak šminke kao i obično. Takođe možete isprobati ovu tehniku pre nanošenja šminke kako biste hidrirali suvu kožu, smanjili upalu, podstakli zarastanje fleka i zategli pore.

Tapkanje kože

Tačnije, Korejci bi upotrebili izraz šamaranje. Priznaćemo da ova tehnika baš i ne zvuči privlačno. Na kraju krajeva, oduvek su nas učili da budemo nežni prema svojoj koži, posebno prema predelima oko očiju. Pa, ispostavilo se da jače tapkanje po koži prilikom nanošenja proizvoda za negu kože zapravo može da stimuliše proizvodnju kolagena, koji kožu održava mladalačkom, punom i podignutom.

Efekti su slični mikro-iglama, ali na mnogo nežniji i suptilniji način. Tehnika takođe pomaže da vaši proizvodi bolje prodiru u kožu, istovremeno promovišući protok krvi do površine kože, promovišući ružičasti, zdrav sjaj.

Kada isprobavate ovaj trik kod kuće, važno je da zapamtite da nikada ne bi trebalo da bude neprijatan ili bolan. Sa hidratantnom kremom na vrhovima prstiju, koristite nežne udarce ili čvrste pokrete tapkanja po obrazima, bradi i čelu. Držite se nežnog tapkanja kada nanosite proizvode oko delikatnog područja oko očiju.

Napravite korejski spa kutak kod kuće

Korejsko spa iskustvo uključuje nagli prelaz između toplih i ledeno hladnih tuševa, zatim parna kupatila, saune i površine za ribanje. Cilj je dubinski očistiti i pilingovati kožu, ostavljajući je sjajnom i ultra glatkom. Ovaj tretman je redovan ritual za mnoge Korejce.

Iznenađujuće je lako stvoriti ovo iskustvo u svom domu. Počnite sa parnim kupanjem ili tuširanjem da biste omekšali kožu. Operite kosu, lice i telo, odvojite vreme da zaista umasirate sva sredstva za čišćenje u kožu. Ovo je odličan trenutak za nanošenje maske za kosu, ako želite. Zatim dobro sve isperite.

Zatim uzmite piling za telo i rukavice za ribanje kako biste temeljno očistili celo telo. Nastavite sa naizmeničnim toplim i hladnim tuševima u intervalima od dva minuta da biste pojačali cirkulaciju i smanjili upalu. Sada završite svoj korejski spa tretman sa hranljivim uljem za telo i zapečatite taj sjaj.

Iskustvo možete pojačati nanošenjem hranljive maske na lice kada izađete iz tuša. Pijuckajte šolju čaja od pečenog ječma da biste rehidrirali i pomogli telu da se detoksira. Nakon što skinete masku, nanesite nekoliko slojeva hidratantnog tonika koji će nahraniti, zategnuti i hidrirati kožu lica.

Dvostruko čišćenje

Ljudi često zanemaruju važnost čišćenja lica, a to je velika greška. Čišćenje, a posebno dvostruko čišćenje, neophodno je za uklanjanje nečistoća sa kože i sprečavanje izbijanja akni. Takođe omogućava drugim proizvodima za negu kože da lakše upiju i obezbeđuje čistu površinu za šminku koja dolazi.

Da biste koristili ovu tehniku kod kuće, počnite sa korišćenjem ulja za čišćenje da biste rastvorili prljavštinu, ulje, šminku i SPF bez naglih poteza tokom ribanja kože. Nastavite sa sredstvom za čišćenje na bazi vode da biste uklonili sve preostale ostatke i ostavili kožu ultra čistom. Obavezno izaberite proizvode koji su formulisani za vaš tip kože.

Bez obzira na to da li koristite jedan, dva ili sve ove korejske kozmetičke trikove, sigurno ćete primetiti razliku na svojoj koži. Zapamtite, nije sve u kupovini najnovijih proizvoda. Sjajna, glatkakoža je nagrada za doslednost i trud. Dvostruko čišćenje, parna masaža i druge popularne korejske strategije za negu kože su tajna te kristalno čiste, mladalačke kože kakvu ste oduvek želeli. I naravno - pridružite im i svoje omiljene korejske beauty preparate!