Trenutno se u svetu govori o mnogo sastojaka za negu kože koji se neprestano bore za našu pažnju, ali je malo njih toliko hvaljeno kao niacinamid.

Retinol? Odlično je - ali nije potreban svima zbog čega mnogi imaju problema sairitacijama na koži izazvane retinolom.

Alfa hidroksi kiseline? Mogu biti sjajne za temeljan piling, ali pronalaženje pravog za vaš tip kože može biti minsko polje.

To je tajna uspeha niacinamida: on je potreban većoj publici. Ovaj čudesni vitamin je pogodan za skoro svaki tip kože, a njegove prednosti se lako mogu iskoristiti.

Niacinamid, poznat i kao nicotinamid, jeste aktivna forma niacina – vitamina B3. Pogotovo prija osobama s mešovitom i masnom kožom jer nije rastvorljiv u ulju, pa ćete ga naći u serumima/kremama na vodenoj bazi.

Niacinamid je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u industriji za negu kože, s gotovo neutralnom pH vrednošću. Za razliku od AHA i BHA kiselina,vitamina Ci retinoida, nema kiselu bazu, te ne izaziva iritacije ili crvenilo.

Šta čini za kožu?

Za ovaj vitamin najpre je karakteristično to što normalnu kožu lica čini debljom i jačom, pa tako njena zaštitna barijera postaje otporna na spoljašnje uticaje i konstantno zagađenje koje dolazi iz vazduha.

Koje su prednosti niacinamida za kožu?

Od povećanja hidratacije do izbleđivanja hiperpigmentacije, nema mnogo toga za šta tvrde da ne pomaže.

Opsežna istraživanja su pokazala da niacinamid štiti kožu od oštećenja okoline, a takođe podstiče proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline. Poboljšava hidrataciju, smanjuje znake starenja, smanjuje proširene pore i značajno umanjuje promenu boje kože.

Zaista, studije idu u prilog niacinamidu. Pokazalo se da smanjuje upalu kod umerenih akni kao i jači tretmani koji se izdaju samo na recept, a istraživanja su pokazala da može ograničiti prekomernu proizvodnju sebuma kod masnih tipova kože, što zauzvrat uravnotežuje veličinu pora.

Da li nam je zaista potreban niacinamid u našoj nezi kože?

Naša tela prirodno ne proizvode niacinamid, ali ga možemo dobiti putem hrane (pod uslovom da jedemo zdravu, raznovrsnu hranu).

Niacin se nalazi u hrani kao što su žitarice, riba, meso i pasulj i pretvara se u niacinamid kada se jede. Za telo, pokazalo se da oralni unos niacina ima neverovatne koristi za zdravlje, a za kožu, lokalni niacinamid je podržan dugogodišnjim istraživanjem koje pokazuje širok spektar izuzetnih prednosti za sve tipove kože i sve uzraste.

Koji tipovi kože imaju benefita od niacinamida?

Pošto je niacinamid tako sveobuhvatan, ima tendenciju da se kombinuje sa drugim sastojcima kako bi se prilagodio privlačnosti proizvoda: na primer, niacinamid ili suva koža mogu biti pojačani hijaluronskom kiselinom, dok niacinamid za masnu kožu može da sadrži količine salicilne kiseline. Za osetljive tipove, nešto što sadrži jednostavne, umirujuće hidratatore biće najbolji izbor.

Za masnu kožu koja je sklona začepljenim porama, preporučuje se serum na bazi vode, a za suvu kožu omekšavajuća hidratantna krema ili hidratantni tonik koji sadrži nižu koncentraciju niacinamida.

I kao dodatni bonus, niacinamid je bezbedan za upotrebu tokom trudnoće i dojenja (iako treba da proverite i druge sastojke u proizvodu).