Ako želite da sačuvate mladolik, zdrav i jedar izgled kože, ne zaobilazite ovih 5 anti-age sastojaka.


Uprkos činjenici da je starenje sastavni deo života, ono je i dalje bez sumnje jedna od najvećih briga kada je u pitanju lepota. Čini se da svaki novi proizvod poseduje veliku količinu anti-age sastojaka. Ipak, prava istina je da ćemo starenje teško zaustaviti - jedino što možemo jeste da ga odložimo i sačuvamo zdrav, negovan i sjajan izgled kože što duže moguće.

U tome će vam naročito pomoći antioksidansi. Iako ste vrlo verovatno čuli za njih, pitanje je da li znate koja je njihova uloga.

U koži postoje slobodni radikali, to su toksična jedinjenja koje mogu oštetiti zdrave ćelije kože. Glavni uzroci stvaranja slobodnih radikala jesu UV zraci, zagađenje, pušenje, dijeta, stres - ujedno i glavni razlozi zašto vaša koža brže stari. Uloga antioksidansa u nezi kože jeste da se bore protiv tih slobodnih radikala, i što se stručnjaka tiče oni su jedini efikasni kada je u pitanju očuvanje mladolikosti.

Ovo je 5 antioksidanasa koje ne smete zaobići pri kupovini preparata za dnevnu i noćnu negu.

1. Vitamin C
Kada je reč o antioksidansima, poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C prednjači. Široko je dostupan u nezi kože, i ne samo da se može pohvaliti anti-age svostvima, već pomaže i u posvetljivanju kože i ujednačenju tena.

Nedostatak je to što se vitamin C vrlo lako razgrađuje u kontaktu sa vazduhom i svetlosti. A da bi ste postigli najbolji efekat, morate da koristite formulu gde je askorbinska kiselina stabilizovana.

2. Resveratol
Resveratol možda i nije tako poznat sastojak, ali njegova upotreba je definitivno u fokusu poslednjih par meseci. To je polifenol koji se može naći u koži grožđa, kikirikiju i još nekim bobicama.

Postepeno ulazi u sve veći broj formula, ovaj sastojak ima i druge prednosti koje nedostaju mnogim sastojcima sa antioksidativnim svojstvima. Resveratol može duboko da prodre u kožu, a samim tim je delotvorniji. Takođe, pomaže u zaštiti barijerne funkcije, smanjuje upale, oštećenja od sunca i deluje preventivno u borbi protiv starenja.

3. Retinol
Niste znali da se retinol smatra antioksidansom? Niste jedini. Poznat po svojoj sposobnosti da pojača broj ćelija kože, retinol takođe ima antioksidativne sposobnosti. On je vrsta retinoida izvedenog iz vitamina A. Povećava ćelijsko obnavljanje kože, stimuliše proizvodnju kolagena, uravnotežuje proizvodnju ulja i bori se protiv slobodnih radikala. Pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena i zgušnjavanju dubljeg sloja kože kako bi sprečile bore.

Mana? Nije za svakoga. Ako se ne koristi pravilno, može prouzrokovati suvoću, iritaciju i osetljivost.

Pitali smo stručnjake kojih je to 5 najmoćnijih sastojaka u borbi protiv starenja. Evo šta su nam rekli
Foto: Unsplash/Mathilde Langevin 

4. Niacinamid
Često se koristi u hidratantnim proizvodima za negu kože, niacinamid je oblik vitamina B3 koja pomaže u održavanju funkcije barijere. Pored toga deluje na smanjenje transepidermalnog gubitka vode i pomaže u sintezi proteina i ceramida.

Mana? Kada se koristi u izobilju, potencijalno može izazvati crvenilo na osetljivoj koži.

5. Vitamin E
Poznat po superhidrantnim svojstvima, vitamin E je dobar i zbog svojih antioksidativnih karakteristika. Najviše pomaže kod slobodnih radikala usled izlaganja UV zracima, takođe pomaže i kod smanjenja upale i otoka.

Divna stvar kod vitamina E je ta što skoro svaki tip kože može da ga podnese.