Kao najobimniji vlaknasti protein koji se nalazi u kostima, mišićima, tetivama, koži i kosi, glavna je komponentna vezivnog tkiva koje učestvuje u formiranju i održavanju oblika tela, te povezuje i okružuje sve organe, čineći njihovu unutrašnju potpornu mrežu.

Kolagen ima naročito pozitivnu konotaciju zbog svoje nenadmašne uloge u održavanju čvrstine kože. Kako čini 25% ukupnog sadržaja proteina u organizmu, zajedno sa mekim keratinom odgovoran je za snagu i elastičnost kože, te predstavlja važan faktor u smanjenju bora i opuštenosti kože.

Pravo pitanje jeste - da li nam je potrebno više kolagena nego što ga već imamo u organizmu?

Naime, posle 30. godine nivo kolagena se prirodno (i vidno) smanjuje, zbog čega je važno da održavamo odgovarajuću količinu. Za žene, unošenje dodatnog kolagena može da znači zdraviji izgled kože, kose i noktiju, a može imati pozitivan uticaj i na lečenje upaljenih creva.

Beauty ekspertkinja Maggie Luther posebno ukazuje na njegove efekte u borbi protiv vidljivog i fiziološkog starenja. Kliničke studije pokazuju da konzumacija kolagena može rezultrati manjim brojem pora i finih linija, jer zaglađuje kožu. Povoljno utiče na ožiljke, strije i celulit, ali se u tom slučaju ne unosi oralno, već se ubrizgava u kožu različitim tretmanima.

Značaj kolagena za vreme trudnoće ne dovodi se u pitanje, jer je zbog promena koje trpi, telu potrebna rastegljivost kože više nego ikada pre. Takođe, poslužiće i onima koji imaju problem sa opadanjem kose, jer podstiče regeneraciju i rast nove.

Ekspertkinja naglašava i da je ključna komponenta za jačanje prirodne proizvodnje kolagena - vitamin C. Bez njega telo nije u stanju da proizvodi ovaj važan protein, što se ogleda u mrljama na koži.

Kako povećati kolagen u telu?

Laura DeCesaris, ekspertkinja u domenu lepote, objašnjava da su od presudne važnosti aminokiseline glicin i prolin, kao i vitamin C, jer su oni osnova za stvaranje baze kolagena, tzv. prokolagena.

Njih možemo vrlo jednostavno uneti sledećim namernicama:

Prolin: belanca, pšenične klice, mlečni proizvodi, pečurke, šparoge

Glicin: pileća kožica, želatin, bobičasto voće

Vitamin C: citrusi, paprika, bobičasto voće

Glavni fokus treba da bude na ishrani bogatoj proteinima.

Konzumacija suplemenata je još jedan način za povećavanje kolagena. Većina njih dolazi u vidu hidrolizovanog kolagena ili želatina, koji su već razložili kolagen na peptide, te se bolje apsorbuju. Takođe, preporučuju se i dodaci ishrani za jačanje kostiju, tetiva i ligamenata, jer u sebi imaju sastojke koji pospešuju stvaranje kolagena.

Na kraju je važno spomenuti i filere koji kompenzuju izgubljeni kolagen, ali i terapiju crvenim svetlom koja podstiče njegovu prirodnu proizvodnju.

Na koji način ćete vi povećati kolagen u svom telu?