Ceramidi su heroji industrije za negu kože – ipak, u poređenju sa retinolima, vitaminom C i hijaluronskom kiselinom, o ceramidima se malo zna.

Zbog toga što pomažu u zaštiti barijere kože, minimiziraju pojavu bora i poboljšavaju teksturu kože, ceramidi treba da budu ključni deo vaše beauty rutine.

Koje su prednosti upotrebe ceramida?

Ceramidi su prirodni lipidi koji čine 50% strukture vaše kože. Oni pomažu da kožna barijera bude jaka i zdrava tako što sprečavaju ulazak agresora iz okoline, dok istovremeno sprečavaju transepidermalni gubitak vode.

Dok naša koža već prirodno sadrži ceramide, svakodnevni života ih može iscrpiti, što dovodi do bora, neujednačene teksture i suve kože koja se ljušti i podložna je iritaciji.

Uvođenjem proizvoda koji sadrže ceramide, ojačaćete barijeru kože, a rezultat će biti zdravija, hidriranija i gipkija koža. Drugim rečima, svakodnevnom upotrebom ceramida zamenićete dosadnu, suvu i neujednačenu kožu blistavošću.

A znate li koja je najbolja pogodnost ceramida? Proizvodi koji ih sadrže su pogodni za skoro sve tipove kože.

Koja su tri esencijalna ceramida najbolji za kožu?

U vašoj koži postoji devet različitih ceramida, od kojih se neki koriste u nezi kože. Ali postoje tri esencijalna ceramida koja najbolje deluju na kožu. To su ceramidi 1, 3 i 6-II.

Ceramidi koji iza sebe imaju najviše kliničkih podataka najčešće se koriste u okviru nege kože, a brendovi će često koristiti kombinaciju ceramida u svojim proizvodima. Neki jedan do dva, dok kultni brend CeraVe koristi kombinaciju sva tri.

Mogu li se koristiti svakodnevno i kako funkcionišu sa hijaluronskom kiselinom?

Uključivanje ceramida u vašu svakodnevnu rutinu nege kože ne može biti lakše, bilo da je to ujutru ili uveče. Zapravo, korišćenje ceramida u vašoj svakodnevnoj hidratantnoj kremi je odličan način da osigurate da vaša koža dobija svu hranu koja joj je potrebna.

Posebno su efikasni kada se kombinuju sa jutarnjom dozom hijaluronske kiseline.

Hijaluronska kiselina je humektant – molekuli koji privlače i vezuju vodu iz dubljih slojeva kože. Ceramidi su lipidi ili masti koje mogu da funkcionišu kao emolijensi – to su hidratantni agensi koji deluju tako što popunjavaju praznine između ćelija kože i zamenjuju lipide kože.

Iako oba deluju kao ovlaživači, funkcionišu na malo različite načine, tako da uključivanje oba može pomoći u stvaranju zdrave barijere kože.

Da li su ceramidi bolji od retinola?

Iako su savršeno bezbedni za upotrebu tokom dana, ceramidi su posebno efikasni kada se koriste preko noći, omogućavajući im da rade zajedno sa prirodnim procesima obnavljanja vaše kože dok spavate. Ali to ne znači da ih treba koristiti umesto retinola. U stvari, ceramidi su posebno efikasni kada se koriste uveče nakon nanošenja retinola.

Ceramidi i retinol se međusobno dopunjuju. Ceramidi pomažu u stvaranju zdrave kožne barijere, a zdravija kožna barijera znači da će vaš serum vitamina A, u ovom slučaju retinol, bolje raditi. Pored toga, ako je vaša kožna barijera zdrava, manja je verovatnoća da ćete doživeti iritaciju i ljuštenje koji se ponekad mogu pojaviti pri upotrebi vitamina A.

Koja hrana ima visok sadržaj ceramida?

Ako zaista želite da pomognete svojoj koži, možda ćete želeti da u svoju ishranu počnete da unosite hranu bogatu ceramidima. Na kraju krajeva, ono što unesete u svoje telo odražava se spolja.

Potražite hranu koja je bogata omega-3 i omega-6, poput masne ribe i lanenog semena, jer oni čine deo ćelijske membrane, omogućavajući jaču barijeru kože.

Predlaže se da jedete više mlečnih proizvoda, jaja, pšeničnih klica, smeđeg pirinča, spanaća, slatkog krompira i soje.