Ulje jojobe novi je IT kozmetički sastojak. Dobija se iz semenki biljke koja raste u pustinjskim krajevima Meksika, Arizone i južne Kalifornije, a postaje sve popularnije u kozmetici zbog svojih blagotvornih svojstava.

Ulje jojobe je zapravo voštani estar, sličan prirodnom sebumu u našoj koži, pa zato bolje upija od nekih drugih ulja koja ostaju na površini.

Zbog toga je odlično za negu ne samo suve kože, već i problematične, masne, sklone aknama. Bilo da se radi o pubertetskim ili aknama u kasnijem životnom dobu, ovo ulje deluje tako što ih smiruje, hidrira kožu i reguliše proizvodnju sebuma zbog kojih i dolazi do ovog problema sa kožom. Važno je naglasiti da ne izaziva alergije niti iritira kožu, što je značajno za sve one koji pate od hiperosetljivosti. U slučaju da imate gljivice, slobodno ga koristite kao antifungicid.

Kako se rešiti ekcema na licu.
Profimedia 

Za negovanje rana i ožiljaka takođe je preporučljiva upotreba jojoba ulja jer primetno ubrzava proces oporavka. Pored toga što će zalečiti vašu kožu ujedno će je odbraniti od mikroba i alergena. Zbog visokog procenta joda deluje antiseptički pa je podesan za čišćenje posekotina i povreda.

Može da se koristi samostalno ili da se doda u hidratantnu kremu, a za optimalno delovanje najbolje je ga je naneti, kao i ostala ulja, na vlažnu kožu.

Osim za negu kože, korisno je i u nezi kose, pa se može naneti na iritirano vlasište, kao maska za kosu ili za negu vrhova.