S obzirom da se praznični mesec brzo bliži, verovatno će neprospavane i duge noći i uživanje u hrani i piću uzeti danak na našoj koži.

Ali umesto da udvostručite čišćenje, pojačate rutinu pilinga i višestruko maskiranje kako biste sprečili izbijanje novih bubuljica, možda ćete želeti da koristite jednostavan, ali daleko efikasniji sastojak – salicilnu kiselinu.

Za one neupućene, salicilna kiselina je vrhunski sastojak za negu kože za uklanjanje flekica, čišćenje pora i kontrolu viška sebuma, za koji nije potrebna precizna politika uvođenja u vašu svakodnevnu rutinu.

Sve u svemu, to je prva stvar koju će dermatolozi preporučiti za uklanjanje flekica i suzbijanje viška proizvodnje sebuma. U stvari, obećavajuća studija objavljena prošle godine zaključila je da bi modifikovana verzija sastojka mogla da prestigne benzoil peroksid (lek koji se izdaje samo na recept) kao zlatni sastojak u lečenju akni.

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina, dobijena od kore vrbe, je beta hidroksi kiselina (BHA) koja ima moćna svojstva za borbu protiv akni i odlična je u lečenju masne i oštećene kože. Deluje na više nivoa kože. Struktura salicilne kiseline je ono što je čini tako vrednom jer je rastvorljivija u ulju od većine drugih beta hidroksi kiselina. To znači da može da prodre dublje u pore za zaista dubinsko čišćenje.

Kako može da tretira flekice na koži?

Flekice mogu biti najvidljivije na površini kože, ali se formiraju ispod kože unutar folikula dlake. Pore koje nisu pravilno „očišćene“ često dovode do bubuljica, mitesera, belih tačkica i drugih fleka.
Da biste tretirali i smanjili izbočine i fleke, potrebno je da koristite proizvode za lečenje fleka koji će prodreti u kožu. Zbog toga sposobnost salicilne kiseline da duboko prodre u pore i razbije naslage može kroz nekoliko nedelja napraviti veliku razliku u srazmeri i vidljivosti flekama.

Pored rada koji obavlja unutar pora, salicilna kiselina takođe nežno eksfolira površinu kože kako bi uklonila prljavštinu i mrtve ćelije koje blokiraju pore. Uklanjanje mrtve i suve kože sa površine omogućava salicilnoj kiselini da deluje efikasnije u čišćenju začepljenih pora, uklanjajući zadržanu masnoću i sprečavajući flekice.

Da li je salicilna kiselina agresivna?

Na kraju, salicilna kiselina je antiinflamatorna, što znači da može da smiri crvenu, upaljenu i „ljutu“ kožu. Sve u svemu, može da odčepi pore iznutra, ugladi prljavštinu i smiri crvenilo i iritaciju što je čini nimalo agresivnom i pogodnom za osetljivu kožu.

U suštini, došli smo do zaključka da salicilna kiselina predstavlja spas u bočici za sve nedostatke!