Zimska sezona sa sobom donosi radosti slojevite, praznične odeće i ispijanja tople čokolade u udobnosti doma. Ali ako to ostavimo po strani, ova sezona može da bude vrlo štetna za vašu kosu - naročito ako ste često napolju.

Iako je normalno da izgubimo 50-100 pramenova svakog dana, sezonski gubitak kose može značiti znatno više izgubljenih vlasi. Tokom zime, to može da se učini zabrinjavajućim jer pad temperature i niži nivo vlažnosti mogu da oduzmu vašoj kosi esencijalnu vlagu, čineći je suvom, slabom i lomljivom.

Evo pet razloga zbog kojih primetite više dlačica na četki tokom zime, kao i efikasnih koraka koje možete preduzeti da sprečite opadanje kose.

1. Hladan vazduh isušuje kosu

Hladan vazduh zimi je lišen vlage u većini vremena, a to pojačava opadanje i lomljenje kose. Hranite kosu kad god ste u mogućnosti - bogatim maskama od maslinovog ili kokosog ulja.

2. Vunene kape 

Iako vunene kape štite glavu od hladnog vazduha, one izazivaju prekomerno trenje koje dovodi do gubitka kose. Nošenje kape tokom celog dana onemogučava kosi da diše i izvlači vlagu iz nje. Zato pređite na svilene materijale ili mešanu vunu koja je nežnija za kosu. 

3. Vruća voda

Znamo da obožavate kupanje vrelom vodom, naročito zimi, ali to doprinosi isušivanju kose. Perite je mlakom vodom, a ispirajte što hladnijom, a na taj način sačuvaćete prirodna ulja vlasišta, zadržaćete vladu i dati zdrav sjaj kosi. Svakako, odaberite hidratantne šampone koji jačaju kosu, bez sulfata. 

4. Prečesto peglanje ili uvijanje

Vaša kosa je sklonija oštećenjima u zimskoj sezoni - dodajte tome korišćenje ekstremnih temperatura za stilizovanje i eto recepta za katastrofu. Zbog toga, tokom ovog perioda pokušajte da negujete svoju prirodnu teksturu i ne sušite kosu fenom.

5. Ignorisanje problema

Što duže ignorišete činjenicu da vam je kosa oštećena, to će biti gore. Zima će doprineti tome da kosa izgleda beživotno, ali i da se brže mrsi, a zamršena kosa dovodi do prekomernog opadanja svaki put kada pokušavate da je očešljate. Zato se zimi šišajte češće nego inače i održavajte je zdravom.