Suvi vrhovi, masno teme i kosa bez volumena česta su tačka koja ruši samopouzdanje mnogih žena.

Iako se takvo stanje kose i vlasišta može pripisati korišćenju agresivnih farbi za kosu, genetici, a ponekad i vremenskim uslovima, postoji jedna “sitnica” koju verovatno pogrešno radite kod najjednostavnijeg kućnog tretmana i higijene – a to je pranje kose!

Pitate se šta se to toliko pogrešno može uraditi tokom pranja kose? Ako u svojoj rutini koristite proizvode za stilizovanje kao što su pena, lak za kosu ili gel, ili ako koristite maske, ulja, serume za zdravlje temena i vlasi, treba imati na umu da svi oni ostavljaju trag.

To je pogotovo slučaj s proizvodima za stilizovanje koji često sadržave silikone (nemaju negujući učinak, ali stvaraju privid zaglađene kose i olakšavaju raščešljavanje), ali i ulja, maske i serumi koji su neophodni za zdravlje i lepršavost kose mogu stvoriti problem ako ih dobro ne isperete.

Šta se onda događa?

Umesto da korisni sastojci prodru u vlas kose i njeguju vlasište, često se znaju da se gomilaju tako da svako novo korišćenje ostavlja tragove, a dobri sastojci samo “stoje” na površini i otežavaju dlaku. Zapravo bezveze trošite proizvode i ne radite ništa dobro za kosu, a možda često za loše stanje krivite i sam proizvod.

zabacena kosa
Profimedia 

Baš kao što je to potrebno našoj koži, i naše teme i kosa zaslužuju konkretnije i dubinsko čišćenje. To možete postići dvostrukim šamponiranjem kose – sigurno ste uočili da se to u salonima bez izuzetka radi i da se masaži temena posvećuje dosta vremena, ne samo zbog cirkulacije koja će podstaći rast već i zbog boljeg uklanjanja nagomilanih proizvoda. Svojoj kosi priuštite duplo pranje barem jednom nedeljno i uočićete manje otežanu i slepljenu kosu sa više volumena, ali i bolji učinak proizvoda za negu koje inače koristite. Ne zaboravite da kosu ispirate nekoliko minuta ili sve dok ne uočite “škripavost” pod prstima što je znak da su s kose uklonjeni svi proizvodi.

Bonus savet!

Ponekad običan šampon i dvostruko pranje ne mogu da uklone sve zaostale tragove i potrebno je napraviti piling temena. U tu svrhu možete pronaći namenske šampone za dubinsko pranje sa krupnom morskom soli i morskim algama, ali i u svoj omiljeni šampon možete ubaciti krupnu morsku sol i fokusirati se na teme.