Uvek postoji nekoliko sastojaka u sferi lepote koji imaju lošu reputaciju, i to s razlogom. Kada je u pitanju nega kose, ti sastojci su sulfati i parabeni koje ćete, nažalost, pronaći u većini šampona za svakodnevnu upotrebu.

Šta su sulfati, pitate se? U pitanju su dodaci preparatima za stvaranje pene, koji su podjednako važni za temeljno čišćenje kose i vlasišta. Njihov nedostatak je što oni takođe uklanjaju i prirodna ulja sa temena, te čine kosu suvom, grubom i lomljivom. Oni sa osetljivom kožom glave zato vrlo često osećaju iritacije, svrab i crvenilo.

Dakle, sa povećanom svešću o štetnim efektima sulfata, sve više žena prelazi na šampone bez sulfata , a evo morate i vi:

1. Neguju kosu

Možda mislite da šamponi bez sulfata neće tako efikasno očistiti kosu jer se ne pene. Ali to nije tačno. Ovi šamponi su prožeti nežnijim sredstvima za čišćenje koja čiste kosu i kožu glave bez uklanjanja prirodnih ulja. Ovo osigurava da vaši pramenovi ostanu nahranjeni i izgledaju sjajno i zdravo.

2. Čuvaju farbanu boju kose

Obični šamponi koji sadrže paraben i sulfat su odgovorni za brzo ispiranje boje kose. Takođe, čine da vaša kosa izgleda beživotno. Pošto šamponi bez sulfata sadrže nežne sastojke za čišćenje, oni ne skidaju boju, čime će produžiti vreme između dva farbanja.

Ukoliko ste se odlučili za promenu, neka ona barem bude trendy. Proverite kojih 9 frizura će biti najpopularnije u 2023. godini.
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. Čuvaju vreme, a i vodu

Dani za pranje kose zahtevaju mnogo vremena i vode, jer morate da stojite ispod tuša dok ne isperete svu penu iz kose. Šamponi bez sulfata ne pene se toliko, što znači da se brzo ispiraju, štede vreme i vodu. Da li to znači da je ovaj šampon ekološki prihvatljiv? Naravno!

4. Daju život kovrdžavoj kosi

Ako imate kovrdžavu kosu, verovatno provodite sate na nanošenje hranljivih proizvoda za kosu kako biste sačuvali njihov oblik. Ali da li ste znali da će prelazak na šampon bez sulfata okončati ovaj problem? Vaše lokne će ostati super-hidrirane i lepršave tokom dužeg vremenskog perioda.