Ako se borite sa ekcemom, znate da to može biti jedno od najtežih stanja kože za lečenje. Može da bukne kada to najmanje očekujete, simptomi su često očigledni i neprijatni, a zapravo nema leka.

Ekcem je zapaljenje kože koje može da izazove svrab, izbočine i iritaciju.Možete doživeti ekcem na telu ili licu, i tretman se razlikuje u zavisnosti od toga gde se problem ispoljava.

U nastavku stručnjaci za negu kože su podelili sveobuhvatan vodič kako lečiti ekcem na licu, od onoga šta može da izazove nagle reakcije kože do sastojaka koje treba da uključite u svoju rutinu nege.

Šta je ekcem na licu?

Ekcem lica je isto stanje kao i ekcem na telu, samo sa simptomima sličnim osipu koji se javljaju na licu. Koža postaje vrlo svrbežna, upaljena, suva i crvena tokom upale. Naravno, ekcem na licu je uočljiviji nego na telu. Upala kod ekcema lica je često veoma neprijatna za pacijenta zbog činjenica da je da vidljivom mestu koje je teško prikriti, a može biti i izuzetno bolna jer je koža lica osetljiva.

Postoje tri tipa ekcema koja se mogu pojaviti na licu:

1. atopijski dermatitis - najčešća vrsta koja se smatra dugotrajnom ili hroničnom;
2. kontaktni dermatitis- takođe poznat kao alergijski kontaktni dermatitis, koji se javlja na mestu izlaganja i zahteva medicinsku pomoć
3. seboroični dermatitis - izazvan je nakupljanjem ulja i uglavnom se dešava na glavi, leđima ili grudima (iako može biti na licu).

Obično, kada ljudi kažu „ekcem“, oni misle na atopijski dermatitis - iako lečenje za sve podrazumeva korišćenje nežnih, umirujućih proizvoda.

Šta uzrokuje pojavu ekcema?

Duga je lista faktora koji mogu izazvati pojavu ekcema. Među okidačima su hrana, životna sredina, vremenske prilike i, najčešće - stres. U stvari, u značajnom istraživanju pacijenata Nacionalnog društva za ekceme sprovedenom 2020. godine, stres je identifikovan kao najveći pokretač izbijanja ekcema. Zanimljivo je da je pogođeno mnogo više žena (57%) nego muškaraca (41%).

Kako lečiti ekcem na licu?

Zapamtite: ne postoji magični lek, ali postoji bezbroj lekova koji se kreću od lokalnih steroida do laserke terapije lica. Stručnjaci za početak predlažu korišćenje hidrokortizona za smanjenje svrab, a ukoliko ga ni to ne umiri, obavezno posetite dermatologa.

Nežni tretman lica

Stručnjaci predložu neinvazivni tretman lica koji vlaži kožu i pomaže pri izbijanju. Ako doživljavate aktivnu ekspanziju, stručnjaci preporučuju nedeljne (a u nekim slučajevima i češće) tretmane lica vitaminima i kiseonikom dok se upala ne smiri.
Vitamin E u kombinaciji sa malo jojobinim uljem je odlično za hidrataciju, a vruć peškir na namazano lice učiniće da sastojci dublje prodru u kožu.

Terapija crvenim svetlom

Još jedan popularan tretman je fototerapija, takođe poznata kao LED svetlosna terapija. Terapija crvenim svetlom je neverovatno lekovita zbog svoje sposobnosti da poveća proizvodnju ATP-a i pojača proizvodnju kolagena. Nacionalno društvo za ekcem izveštava da redovni tretmani LED svetlom - koji se rade dva do tri puta nedeljno - smanjuju nivoe upale, svraba i bola. Čak pomaže i u ubrzavanju vremena oporavka i sprečavanju hroničnih simptoma.

Šta treba izbegavati?

Usred izbijanja, preskočite bilo šta grubo, bilo da je u pitanju proizvod ili tretman. Alkohol, mirisi, kiseline, retinoidi, vitamin C, lanolin i eterična ulja mogu iritirati i isušiti kožu sklonu ekcemu. Stručnjaci takođe ukazuje da se od mikrodermoabrazije, pilinga i tretmanima iglama treba kloniti.

Ceramidi, hijaluronska kiselina i niacinamid pomažu u lečenju ekcema na licu.
Unsplash/Angelica Echeverry 

Sastojci koje treba tražiti

Ukoliko imate problem sa ekcemom ni licu, za rutinu nege kože potražite sastojke koji u svojoj osnovi hidriraju. Ovo je šest najboljih koji su bili na vrhu liste stručnjaka:

Ceramidi: Ceramidi su omiljeni jer ih koža proizvodi prirodno, ali često nedostaju koži sklonoj ekcemima jer je sastojak koji pomaže u smirivanju kože.

Hijaluronska kiselina: Hidratantna osnovna hijaluronska kiselina je još jedan solidan izbor jer je humektant koji pomaže koži da uvuče dodatnu vlagu iz vazduha.

Koloidna ovsena kaša:U kozmetičkim proizvodima, ovo se sastoji od antioksidanata i antiinflamatornih biljnih hemikalija za smirivanje svraba kože.

Niacinamid: Najviše se preporučuje jer pomaže u jačanju prirodne barijere kože koja je često ugrožena tokom izbijanja ekcema.

Ovlaživači: Ovlaživači poput meda takođe mogu biti dobri za jačanje barijere, a glicerin je još jedna odlična opcija.

Prirodna botanička ulja:Ulja na biljnoj bazi, poput jojobe, šipka, kokosa i geranijuma, duboko će prodreti u kožu i pomoći u ublažavanju suvoće.

Zapamtite da je pronalazak adekvatnih sastojaka na koje vaša koža najbolje reaguje proces koji se sastoji od milion uspona i padova.

Koža svake osobe je drugačija i zato uvek pre kupovine novog proizvoda zatražite tester ili manje pakovanje za dvonedeljno isprobavanje.