O lekovitosti i blagotvornosti kurkume čitamo i slušamo više nego ikada pre. Jedemo je, pijemo, mažemo po licu i tijelu. Jedna od najpoznatijih stvari vezana uz kurkumu je takozvana zlatna maska Indije zahvaljujući kojoj Indijke imaju prekrasnu kožu.

Poznato je da kurkuma djeluje protuupalno i antioksidativno te ujednačuje ten i briše mrlje s lica. Budući je jeftina i lako se nabavi, nije bilo prepreka da ne isprobamo njezinu čudotvornost.

Postoji niz različitih recepata za maske od kurkume, a budući je zima, trenutno nas je interesovala maska koja navodno uklanje hiperpigmentacijske mrlje, a vrlo je jednostavna za pripremu.

Pomešate kašičicu kurkumu u prahu sa kašičicom soka od limuna i maska je gotova. Nanesete je na lice i nakon 15 minuta isperete hladnom vodom.

A tada kreće naša ne baš srećna priča...

Naime, kurkuma ima vrlo intenzivnu žutu boju koju ispiranje vodom nismo uspeli da uklonimo. Drugi problem je što je za osetljivije tipove kože limun previše invazivan. Ne samo što nismo uklonili mrlje maskom, već je lice nakon ovog tretmana postalo crveno i iziritirano. Umesto zlaćanog sjaja kože jedne Indijke, primenjena na koži pomalo skandinavskog tipa, maska daje smešan, da ne kažemo tragičan, rezultat. Naime, intenzivnu žutu boju je vrlo teško ukloniti s lica pa smo u tu svrhu lice trljali peškirom što je već limunom iziritirano lice dodatno izmučilo.

Finalni rezultat celog procesa je crveno iziritirano lice lagano žučkaste boje, kurkumom nepovratno uništen peškir i želja da ništa od opisanog ne ponavljamo. Kurkuma će za sada ostati samo u kuhinji za superzdrave recepte koji podižu imunitet.

Napomena: ukoliko se ipak odlučite da probate ovu jednostavnu masku u smesu limuna i kurkume dodajte nešto vode, kako biste ublažili delovanje limuna.

Zašto je štetna maska za lice od kurkume.
Unsplash/Fleur Kaan