Sudeći po društvenim mrežama, jedan od glavnih benefita lanenog semena postalo je zatezanje i podizanje kože. Recept u kome se šaka lanenog semena ubaci u ključalu vodu, ostavi preko noći, a zatim nanese na lice u tankom sloju (i ispere), postao je viralan, ali glavno pitanje jeste da li je efekat zapravo dugotrajan i efikasan

„Laneno seme sadrži omega-3 masne kiseline koje su poznate po tome što smanjuju upalu i pomažu u prevenciji prevremenog starenja. Kada se nanese kao maska, gelasta konzistencija se osuši i čini da lice izgleda ukočeno, zbog čega mnogi korisnici tvrde da ima efekat zatezanja lica poput botoksa,“ objašnjava doktorka Madhuri Agarwal za Vogue.

Ipak, konačan odgovor je ne. „Kada se maska ispere, efekat zatezanja nestaje za nekoliko sati. Najviše što možemo da kažemo jeste da lanena maska pruža hidrataciju i mekoću neko vreme zbog prisustva masnih kiselina u lanenom semenu,“ dodaje.

profimedia-0646757355.jpg
Saint Laurent via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Za one koji su spremni da zarone malo dublje u ovaj fenomen, korisno je razumeti ulogu botoksa kao neurotoksina. Kada se injektuje, deluje opuštajuće na kontrahirane mišiće i čini da dinamične linije izraza nestanu. „S druge strane, laneno seme se nanosi topikalno kao maska koja ne prodire u kožu na nivou mišića, koji su značajno dublji. Kao rezultat, nema efekta opuštanja mišića niti nudi efekat botoksa,“edukuje nas Dr Agarwal. Takođe upozorava da je laneno seme osetljivo na toplotu i da ga treba obraditi hladnim presovanjem. Zagrevanje lanenog semena za pravljenje maske u stvari može uništiti njegovu korisnu vrednost.

Dobra vest je da postoje i druge beauty opcije za zatezanje mišića lica. Ona preporučuje da u svoju rutinu uključite retinoide, peptide i zaštitni faktor kako biste smanjili znakove starenja. „Tretmani poput monopolarne radiofrekvencije, hiFu, microneedling radiofrekvencije i frakcioni laseri takođe mogu biti pomoći. Postoje i nove tehnologije, poput dijatermo-kontrakcije, koja električno stimuliše mišiće da toniraju kožu i nude efekte slične botoksu bez injekcija,“ zaključuje.

profimedia-0646757353.jpg
Saint Laurent via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Izvor: ELLE/T.Đ.