Uprkos onome što beauty industrija kaže, život se ne završava posle 50. godine. U stvari, verujemo da godine nisu nešto od čega treba bežati, već nešto čemu treba težiti. Zato je naša misija da promenimo razgovor o "anti-aging" nezi kože i prihvatimo novu mantru "well-aging" (dobro starenje).

Mnoge žene osećaju štetne efekte menopauze kako vreme prolazi. Od talasa vrućine do pojave bora, svaka faza menopauze predstavlja nove simptome.

Ako ste spremni da prekinete ciklus anti-aginga i zauzmete proaktivniji, pozitivniji pristup starenju, nastavite da čitate dalje za više informacija o razlici između well-aginga i anti-aginga.

Anti-Aging vs. Well-Aging

Decenijama je industrija lepote gurala koncept anti-aginga kroz marketinške kampanje i linije proizvoda koji obećavaju borbu protiv prirodnih efekata starosti i za rezultat imaju mladalački sjaj.

Anti-aging sadrži štetnu retoriku koja odbija da prihvati da svi vremenom ostare. Umesto da se žena stidi što se pojavila još jedna bora ili se kolagen iscrpio, treba da prihvati da se lepota razvija tokom života i da je starenje neizbežan proces. Rutina well-aginga zamenjuje anti-aging prevenciju tako što je slavi kožu u kojoj smo.

Najbolji deo? Čak i ako ste pro well-aging i dalje možete biti protiv bora! Veruje se da lepota ne dostiže vrhunac ni u jednom trenutku vašeg života već nastavlja da se razvija.

Šta znači well-aging?

Po standardima društva, ako starite bolje ili živite duže od očekivanog, starite uspešno. Međutim, važno je da odlučite šta za vas znači dobro starenje. To možete učiniti na nekoliko načina:

Napravite lični inventar svojih ciljeva — Da li je fizičko zdravlje prioritet naspram izgleda? Ili, više volite da se fokusirate na predstavu o sebi?

Dobro razmislite o nauci koja stoji iza starenja - Da li se borite sa hroničnom bolešću? Da li ste mobilni? Da li funkcionišete u punom mentalnom kapacitetu?

Procenite zadovoljstvo životom — Da li ste zadovoljni izborima koje donosite? Da li treba nešto da promenite za sebe?

Na kraju krajeva, starenje različitim ljudima znači različite stvari. Za neke ljude well-aging uključuje anti-age procedure koje smanjuju vidljivost starenja. Za druge će to značiti minimalnu rutinu nege kože i pozitivan pogled na život.

Na kraju krajeva, starenje bi trebalo da bude pod vašim sopstvenim uslovima - ne zato što društvo očekuje da izgledate na određeni način. Zapamtite, starenje je lično putovanje!

Well-aging i rutina nege kože

Menopauza je nešto što je većini ljudi poznato, ali da li ste znali da zapravo postoje tri faze? Menopauza počinje perimenopauzom.

Ova faza počinje 7-10 godina ranije i obično rezultira intenzivnijim bolnim tačkama, zbog promena u proizvodnji hormona. Menopauza nastupa sledeća; to je 12 meseci od izostanka menstruacije. Sve posle se smatra postmenopauzom.

Uz to, verovatno se ne može reći da vaše telo doživljava mnoge promene tokom ovog vremena. Jedan faktor koji mnogi primećuju su promene na koži koje uključuju gubitak kolagena, gubitak elastičnosti, gubitak sjaja i prekomernu suvoću.

Novi termin za starenje

U beauty svetu sve više se preferira termin well-aging nego anti-aging zbog konotacije — anti-aging održava uverenje da starenje treba da bude neželjeno, kada je starenje potpuno prirodno i slavi se u nekim kulturama. Well-aging osnažuje svaku ženu da shvati da zaslužuje da stari pod sopstvenim uslovima i na način na koji želi.