Bez obzira da li pokušavate da uštedite novac, ne želite da se nosite sa gnjavažom oko zakazivanja termina u salonu, potrebna vam je promena u poslednjem trenutku ili samo uživate u lakoći i pogodnostima farbanja kod kuće, ne krivimo vas! Međutim, važno je napomenuti da iako ovo može izgledati kao najlakši put do nove frizure, postoji nekoliko grešaka koje bi mogle biti štetne za vaš ukupan izgled i zdravlje vaše kose ukoliko niste pažljivi. Činjenica je da dok mnogi ljudi farbaju kosu kako bi prikrili sedenje ili zadržali mladalački izgled, neke skrivene zamke zapravo mogu imati suprotan efekat.

Pretpostavljate da će boja izgledati kao na kutiji

Stručnjaci se slažu da je jedna od najčešćih grešaka koje žene prave kada biraju farbu za kosu to da očekuju da će boja ispasti upravo onako kako izgleda na kutiji. Fotografije na kutiji nisu tačan prikaz boje, te bi umesto da se oslanjate na fotografiju modela sa pakovanja bilo bolje da pogledate uzorke koje gotovo sve farbe imaju u prodavnici. 

Farbanje kose box bojom može dovesti do loših rezultata.
Profimedia 

Farbe se ne ponašaju isto na različitim tipovima kose, te rezultati se mogu drastično razlikovati od osobe do osobe. Takođe treba napomenuti da nije svaka boja podjednako  "laskava". Odabir pogrešne nijanse ili tona može vas odmah postariti tako što će skrenuti pažnju na fine linije ili činiti da izgledate bleđe, učiniti da kosa izgleda tanje. Bez obzira koliko godina imate, prirodno je da će određene boje upotpuniti vašu lepotu, dok će druge učiniti suprotno.

Pronalaženje najbolje boje i nijanse zahteva razmatranje mnogo različitih faktora, te je preporuka da uvek potražite savete profesionalnih kolorista, a neki od faktora su i vaša prirodna boja kose, ton kože, veštački i prirodni pigment na dlaci, procenat sedih i mnogo toga. 

2. Ostavljate farbu predugo ili prekratko na kosi 

Obratite pažnju na vreme jer ostavljanje farbe predugo ili prekratko može ne samo uticati na finalni rezultat, već i trajno oštetiti dlaku. Ukoliko se farbate u tamniju nijansu, frizeri  upozoravaju da se može dogoditi da boja izgleda mnogo tamnije nego što ste nameravali ukoliko je ostavite predugo - i onda možete završiti sa nepoželjnim rezultatom koji može uticati da izgledate starije, kao što smo iznad pominjali. 

Ukoliko predugo ostavljate boju možete dobiti tamniju nijansu.
H&M via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Osim toga, ako posvetljujete kosu i ostavite blanš ili farbu predugo, frizeri upozoravaju da možete ozbiljno oštetiti vlasi. Zato je bitno da poštujete pravila na kutiji i ne prekoračite vreme.

3. Preskačete delove kose

Ništa ne privlači negativnu pažnju na vašu kosu kao kada je u pitanju loše farbanje, a stručnjaci ističu da je ovo jedna od najvećih grešaka koje žene prave kada farbaju kosu kod kuće. Ravnomerno nanošenje boje je pedantan proces; ne možete je jednostavno naneti svuda kao što biste to uradili sa šamponom ili balzamom i nadati se najboljem. Ključno je da pravilno odvojite kosu i nanesete boju na svaki deo, osiguravajući da su vlasi prekrivene od korena do vrha.

Ukoliko ne budete pažljivi, završićete sa onim što je poznato kao banding. Ovo se odnosi na tamne mrlje/pruge uzrokovane preklapanjem boje na površinskim slojevima kose. Ovaj neujednačeni izgled može takođe uticati da izgledate starije.  

Nažalost, pravilna primena sama po sebi može biti nezgodna, posebno ako farbate izrastak, te izdvojite vreme, a ukoliko je potrebno, zamolite nekoga da vam pomogne.  

Pokušavate da uskladite nijansu kose sa bojom obrva

Mnogi imaju običaj da prilikom farbanja kose farbaju i obrve. Brojne slavne dame su čak i blajhale obrve prethodnih meseci. No, stručnjaci savetuju da ovako nešto nikako ne radite jer sama dlaka obrva i kose nije ista. Odnosno, farba koju koristite na kosi može oslabiti i oštetiti obrve i dovesti do opadanja dlačica, a tanke obrve definitivno su još jedan aspekat koji može učiniti da izgledate starije nego što jeste.

Blajhanje obrva izbegavajte u širokom luku.
Profimedia 

Ograničite upotrebu box boja kako biste izbegli oštećenja

Pored mogućnosti da dobijete boju koju niste želeli, farbe iz drogerija mogu ozbiljno oštetiti vašu kosu i dovesti do suvih i lomljivih vlasi. Ovo se posebno odnosi na farbe koje su jeftinije, jer ti brendovi ne koristo dovoljno novca da bi odradili sva istraživanja i dobili formulu bez štetnih sastojaka. 

Ovo je najlakše izbeći tako što ćete se prepustiti rukama profesionalaca. Ukoliko nakon neuspešnog farbanja trčite kod frizera kako bi vam popravio frizuru, onda je daleko lakše i bolje da farbanje u samom startu odradite tamo. 

Naravno, to ne znači da box farbama ne možete dobiti dobar rezultat. Samo je bitno da izaberete pravi proizvod i pažljivo pratite savete stručnjaka koje smo naveli. 

Bonus video:

Kako prekriti sede i zalizati kosu sa gelom za obrve TikTok/lillyvanbrooklyn

dsd

s

ds

d

sd

s