Kvalitetna hidratantna krema će učiniti upravo ono što joj ime implicira: dodaće obilje vlage vašoj koži kako bi sprečila suvoću i smanjila pojavu finih linija i bora. Ali, verovali ili ne, neke hidratantne kreme sadrže sastojke koji mogu imati suprotan efekat na vašu kožu. Ukoliko primetite da vam je ten zapravo suvlji ili je hidratacija slaba čak i nakon nanošenja kreme ili losiona, vreme je da bacite pogled na njenu listu sastojaka da biste utvrdili da li treba da je zadržite ili bacite. 

Ključna su dva sastojka koje treba izbegavati u širokom luku, a ukoliko ne želite prerano stvaranje bora, obavezno obratite pažnju da li ih vaša omiljena krema sadrži.

Mirisi

Velike su šanse da barem nekoliko vaših omiljenih proizvoda za negu sadrži i mirise. Međutim, ova hemikalija je takođe tipičan iritant - onaj koji može izazvati osip, peckanje i svrab. Pored toga, iako se miris može uključiti kao sastojak na poleđini hidratantnih krema, neke kompanije možda neće biti toliko otvorene da to rade transparentno.

Bitno je obratiti pažnju da li vaš omiljeni proizvod sadrži mirise.
Shutterstock 

Stručnjaci upozoravaju da je kod sintetičkih mirisa najgore to što je malo verovatno da ćete iskusiti štetne efekte odmah nakon upotrebe proizvoda. Međutim, vremenom, ti toksini koji ometaju hormone mogu vam ozbiljno naštetiti, te je izuzetno bitno da pažljivo birate svoje proizvode, te pre kupovine obavezno pročitajte etikete na poleđini.

Alkohol

Alkohol je jedno ogromno ne kada je reč o nezi kože i ukoliko ste zabrinuti zbog suve kože i prevremenih bora. Neki brendovi dodaju alkohol svojim hidratantnim kremama kako bi ih osećali lakšim, i omogućili sastojcima da efikasnije prodiru, kao i da bi ih sačuvali duže.

kreme ne smeju da sadrže alkohol.
Shutterstock 

Ako imate kožu sklonu ekcemu ili rozaceu, ona će reagovati čak i na najmanju količinu alkohola, čak i ako je u tragovima. Ovlaživači koje treba izbegavati su oni koji su hidratantni na bazi alkohola, posebno ako imate osetljivu kožu jer mogu da izazovu oštećenja tvrde stručnjaci i ističu da su najbolje hidratantne kreme koje možete isprobati vazelin, hijaluronska kiselina, kao i one sa ceramidima. Naše ćelije kože u suštini drže zajedno ceramidi kako bi održali integritet i zdravlje naše kožne barijere. Jaka kožna barijera pomaže u zadržavanju opasnih supstanci i vlage.

Bonus video:

PROIZVOD U KOJI SE KUNU SVE BJUTI ZALJUBLJENICE: Ružino ulje sa vitaminom C instant podmlađuje kožu i daje blistav ten TikTok/amandahijazin /rogerwh0/allisonknipe