Dobra frizura nekada je pola posla. Znate ono kada izađete iz frizerskog salona, a iako nemate šminku, niti ste tip-top sređeni, izgledate kao milion dolara? Upravo u tome leži moć kose koja može da transformiše svaki lik i konturiše ga bolje nego šminka. 

Jer, pravi izbor frizure će naglasiti jagodice, vizuelno ih "podići" i učiniti da izgledate mladoliko, a razdeljak je tu ključan, te je bitno da ponesete onaj koji najviše odgovara ne samo vašem obliku lica, već i tipu kose.

razdeljak može učiniti da izgledate mladoliko.
Closed.com/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

U nastavku pogledajte kome će pristajati duboki razdeljak sa strane, a kome na sredini glave..

Okruglo lice

Kada je reč o okruglom obliku lika, za njega su karakteristični istaknuti i zaobljeni obrazi, kao i jednaka dužina i širina lica. Samim tim, potrebno je da ga vizuelno izdužite, a to ćete postići tako što ćete nositi duboki bočni razdeljak, ili pak razdeljak na sredini. 

razdeljak na sredini pristaje okruglom licu.
Profimedia 

Oba stila će dati iluziju dužine i stvoriti simetriju oko vašeg lica. Ukoliko imate okruglo lice onda vam kao primer mogu poslužiti poznate ličnosti sa ovakvim oblikom lica i načini na koji one stilizuju svoju kosu. Poznate ličnosti sa okruglim licem su Chrissy Teigen, Selena Gomez, Miranda Kerr.

Miranda Kerr praktikuje razdeljak sa strane.
Profimedia 

Ovalno lice

Obično se smatra da su žene sa ovalnim licem prave srećnice jer im sve frizure lepo stoje. Samim tim, ukoliko imate ovakav oblik, pustite mašti na volju, ne samo kada je reč o razdeljku, već i o stilizovanju.

ovalnom licu pristaju sve frizure.
Timpone/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Inače ovalno lice karakteriše nešto šire čelo od brade kao i dužina lica koja je jedan ipo puta veća od širine. Poznate dame sa ovalnim licem su Beyoncé, Jessica Alba, Kim Kardashian, Alexa Chung.

kim kardashian obožava razdeljak na sredini kose.
Profimedia 

Srcoliko lice

Za lice u obliku srca su karakteristični nešto šire čelo i jagodice i uska vilica i brada. Samim tim, idealan razdeljak je duboki bočni koji će "razbiti" liniju špic brade i dati iluziju mekših jagodica. 

srcoliko lice najbolje izgleda uz bočni razdeljak.
Profimedia 

Tekstura kose je ovde veoma bitna, te ćete na ovaj način dati i više volumena kosi i "smekšati" sam oblik lika. Od poznatih ovakvo lice imaju Kerry Washington, Reese Witherspoon, Emilia Clarke, Karlie Kloss.

Duguljasto lice

Duguljasto lice je duže od ovalnog, i uglavnom ima šire čelo. Samim tim, savet je nositi razeljak na sredini, ili da uopšte nema razdeljka. 

Sarah Jessica Parker oboćava da nosi razdeljak na sredini.
Profimedia 

Ukoliko je razdeljak na sredini, to će licu dati simetriju, a sa druge strane, ovakvom obliku lica savršeno pristaju punđe i visoki repovi bez razdeljka. Takođe, šiške su dobar izbor jer vizuelno "skraćuju" njegov oblik, kao i stepenaste frizure koje sa kraćim curtain šiškama.

Poznate ličnosti sa duguljastim licem su Sarah Jessica Parker, Tracee Ellis Ross, Joan Smalls, Kelly Rowland.

Lice u obliku dijamanta

Za ovaj oblik karakteristično je usko čelo i vilica, oštra brada i visoke jagodice. Samim tim, razdeljak bi trebalo da pozicionirate u zavisnosti šta želite da istaknete. Bočni razdeljak će "smekšati" lice, dok će razdeljak na sredini da ih još više istakne. 

Jennifer Lopez voli da nosi razdeljak na sredini.
JLo Beauty via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Idealan izbor je slojeviti bočni razdeljak koji se dobija dugim drape šiškama ili stepenastom frizurom. Jedini savet je da izbegavate kratke šiške.

Victoria Beckham često nosi razdeljak na sredini.
ED/CE/UNAIDS / Camerapress / Profimedia 

Ovakav oblik lica imaju Vanessa Hudgens, Halle Berry, Jennifer Lopez, Victoria Beckham.

Četvrtasto lice

S obzirom da četvrtasto lice ima istaknutu vilicu i ivice brade, preporučuje se da kosu oblikujete tako da smekša crte. Blagi bočni razdeljak učiniće čudo za vaš lik i istaći sve ono najlepše. 

Angelina Jolie često nosi razdeljak sa strane.
Foto: Profimedia Author: BILL DAVILA Copyright: www.startraksphoto.com© Description: -New York, NY - 3/8/12 3rd Annual Women in The World Summit -PICTURED: Angelina Jolie -PHOTO by: Bill Davila/startraksphoto.com -BDP_0531 Startraks Photo New York, NY For licensing please call 212-414-9464 or email sales@startraksphoto.com Software:Adobe Photoshop CS4 Macintosh Created: 2012:03:08 19:31:29

Poznate ličnosti koje vam mogu poslužiti kao inspiracija jer imaju četvrtasto lice su Angelina Jolie, Olivia Wilde, Rosie Huntington-Whiteley, Shay Mitchell.

Rosie Huntington-Whiteley nosi kosu sa strane.
Profimedia 

Razdeljak prema tipu kose

Osim oblika lica, pozicija razdeljka zavisi i od tipa kose. Tako, ukoliko imate tanku kosu, razdeljak sa strane je spas jer daje vizuelno iluziju volumena. Kod guste kose, razdeljak na sredini je dobar izbor, kao i blagi bočni. 

gusta kosa deluje bolje sa razdeljkom na sredini.
Profimedia 

Loknasta kosa bolje izgleda sa razdeljkom na sredini, a interesantno je da ifarbana kosa ima i te kako koristi od pomeranja razdeljka. 

Kada kosa počinje da raste bočni razdeljak koji je blago odignut će vam pomoći da sakrijete sedi deo korena do sledećeg farbanja.