Koliko god je važno štititi kosu tokom sunčanijih meseci, sve volimo onaj efekat prirodno posvetljenih pramenova na suncu i osećaj godišnjeg odmora koji nas zahvaljujući njima još dugo prati u kosi…

Dobre vesti su da nije potrebno čekati leto za takav look, već da ga je moguće postići i u frizerskom salonu, a još bolja vest je da takav način izvlačenja pramenova redukuje odlaske kod frizera na osveženje boje jer izgleda vrlo prirodno i stapa se sa našom osnovnom bojom kose.

Tehnika poznata kao babylights omiljena je u Hollywoodu, a njene glavne predstavnice su zvezde preko 40 godina: Jennifer Lopez, Jennifer Aniston i Reese Witherspoon. Baš kao i večito popularan 'no make up look', babylights stvaraju efekat kao da niste ništa posebno radili s kosom već ste se samo vratili s plaže s predivnim pramenovima.

Jennifer Aniston ima jednu od najlepših nijansi plave boje kose.
Profimedia 

Babylights su izrazito tanki pramenovi, puno tanji od klasičnih pramenova, kojima se prošara kosa, a stvaraju efekt prirodnog sjaja, te vizualno daju dimenziju i volumen kosi.

Justin Anderson, frizer slavnih poput Margot Robbie i Gwyneth Paltrow, za britanski Vogue otkriva da da bi kosa izgledala prirodno i bujno, potrebno je stvoriti pravu meru tamnijih i svetlijih pramenova. 'Babylights su tanji pramenovi što znači da kosi dodaju različite tonove i svaki od njih ima priliku da zasija.'

Babylights tehniku obožavaju žene preko 40 godina.
Profimedia 

Osim očitih prednosti koje ova tehnika pramenova ima za volumen i živost kose, takođe ističe i crte lica te oči jer su svetliji pramenovi smešteni uz lice.

Frizer otkriva kako da ređe bojimo kosu Instagram/@trinnywoodall

Tehnika se može prilagoditi zavisno od boje i teksture kose: sitni pramenovi bolje će istaknuti pojedine kovrdže kod kovrdžave ili talasaste kose. S druge strane, tamna, ravna kosa može izgledati kao višedimenzionalna smeđa dodavanjem tankih babylights pramenova kroz kosu, poput one koju ima Olivia Palermo.

Olivia Palermo ima sjajnu smeđu kosu sa plavim pramenovima.
Profimedia