Rozacea je hronično stanje koje napada oko pet odsto populacije. Pored toga, daleko češća je kod žena nego kod muškaraca, a veoma često se brka sa aknama. U nameri da se reše crvenila, mnogi prave greške i dodatno isušuju kožu pogoršavajući stanje.

Zato je bitno, ukoliko sumnjate na na ovakav problem, potražite pomoć stručnjaka umesto da lečite provlem na svoju ruku, ali, neke stvari možete popraviti i sami. Zato je bitno da znate najpre šta je rozacea, kako nastaje i šta nikako ne treba da radite ukoliko iamte problem sa ovim problemom kože.

Koji su simptomi rozacee?

Kada govorimo o vizuelnom, to su uglavnom crvenilo i vidljivi krvni sudovi, ružičaste mrlje po koži pa čak i gnojne akne ali bez mitisera ili komedona, otok nosa, što je mahom više rezervisano za muški deo populacije. Crvenilo očiju, svrab i peckanje kože, ljuspanje lica i celokupan suv izgled kože takođe su neki od siptoma. Bitno je i napomenuti da iako ovo stanje može pogoditi bilo koga,nevezano za tip kože, mnogo su podložnije osobe koje imaju bleđi ten.

Rozacea je uglavnom genetskog porekla, iako ga mogu izazvati i drugi faktori.
Shutterstock 

Šta izaziva rozaceu?

Iako rozacea može biti i stvar genetike, postoji i niz faktora koji je mogu izazvati. Loš imunitet kože, sklonost upalama, UV zračenje i slično mogu biti neki od uzročnika. Takođe, može doći do većeg razmnožavanja grinja koje žive u lojnim žlezdama kože, što takođe dovodi do rozacee.

Kako da znate da li imate rozaceu?

Nije retkost da mnogi rozaceu mešaju sa aknama i slično. Takođe, crvenilo nekad može biti posledica seboičnog dermatitisa, te su samo stručnjaci ti koji će vam postaviti pravilnu dijagnozu.

Nije retkost da mnogi rozaceu mešaju sa aknama i slično. Takođe, crvenilo nekad može biti posledica seboičnog dermatitisa, te samo stručnjaci mogu biti oni koji će vam postaviti pravilnu dijagnozu.

Ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, uspešnije je i lakše lečenje. Sama dijagnoza je ključna jer tretman koji cilja bilo koje drugo stanje kože može zapravo pogoršati rozaceu.

Ipak, dobra vest je da svoje okidače možete držiti pod kontrolom, a evo kako je to najbolje da učinite:

6 načina da tretirate rozaceu

1. Vodite dnevnik "trigera", odnosno, okidača

Neke može da iziritira hladno ili toplo vreme, druge vetar, treće stres, napici, alkohol... pa čak i vežbanje ili lekovi. Savet je da vodite dnevnik svakog dana u trajanju od tri meseca gde ćete beležiti sve ono zbog čega dolazi do pogoršanja stanja. Ukoliko možete da identifikujete "okidače" - sjajno! U tom slučaju znate šta vam je (ne) činiti. Ako ne, svakako dnevnik može pomoći stručnjacima da lakše pronađu uzrok problema.

Rozaceu moraju dijagnostifikovati doktori jer često ima slične simptome kao druge bolesti.
Shutterstock 

2. Izbegavajte sve zbog čega vam koža crveni

Iako nije moguće izbaciti sve trigere, nekad jednostavno možete ublažiti problem. Tako, ako vam primera radi, crveni koža prilikom vežbanja, može vam pomoći nanošenje leda na zadnji deo brata, jer smanjuju reakciju na toplotu i slično.

3. Pojednostavite rutinu nege

Vaš cilj treba da bude obnova narušene barijere kože. To znači da treba da izbegavate sve proizvode koji isušuju, sadrže astringente, koji suše kožu ili pene, kao i one koji u sebi imaju propilenglikol. Jednostavnost je ključna!

Kožu treba čisititi ujutru i uveče, voda treba da bude mlaka i naročito treba da izbegavate abrazivne proizvode, alatke ili mehaničke pilinge. Oni koji imaju rozaceu treba da izbegavaju i AHA kiseline, a vodite računa i prilikom pranja kose, kako vam šampon ili drugi proizvodi za tuširanje ne bi pali na lice.

4. Nosite kremu sa zaštitnim faktorom svakog dana

Zaštita od UV svetla mora da vam bude prioritet ukoliko imate problem sa rozaceom. Bez toga ne bi trebalo da izlazite iz kuće, nevezano da li je napolju sunčano ili oblačno vreme.

Svi koji imaju problem sa rozaceom moraju nosti kremu sa zaštitnim faktorom.
Foto: Shutterstock 

5. Medicinski tretmani

Dobro je da s vrmena na vreme radite medicinske tretmane na bazi vitamina A i retinoida koji se na pravi način bore protiv upalnih procesa i grinja na koži. Stručnjaci savetuju da nikako ne uzimate proizvode na svoju ruku, već da isključivot donosite odluke u dogovoru sa dermatolozima i doktorima.

6. Radite sa stručnjacima na dugoročnom planu kontrole

Kada imate rozaceu savet je da redovno posećujete dermatologe ili druge stručnjake kako biste učinili kožu otpornijom na pojedinačne simptome. Laseri, ispravni pilinzi i pravi proizvodi će vam pomoći na smanjenju crvenila i smirivanju popucalih kapilara, kao i kod svraba i perutanja kože.