Retinol je, bez sumnje, jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv starenja kože, međutim, sigurni smo da ste primetili da se na mrežama sve više ljudi žali da im je preagresivan za upotrebu. Upravo zbog brojnih i sve češćih neželjenih efekata, ne čudi što je sve više onih koji se okreću alternativnim rešenjima, bez iritacija.

Dobre vesti su da zapravo postoji način da uz prirodne varijante dobijete isti efekat. Pored popularnog bakuchiola, kao i ulja šipka, na tržištu se mogu pronaći još dva prirodna proizvoda koja će vam obezbediti gotovo identičan rezultat kao retinol. U pitanju su

Alternative na biljnoj bazi kao što su resveratrol i rambutan. No, sada ćemo vam malo više otkriti o ova dva moćna sastojka.

Retilnol je moćan saveznik u borbi protiv bora ali ima i prirodne alternative.
Unsplash/ Mathilde Langevin 

Resveratrol

U pitnaju je moćni antioksidans koje najčešće nalazi u crnom vinu i crnoj čokoladi, a sve češće je deo mnogih proizvoda za negu. Prirodno se nalazi u kožici borovnica, bobica, ali i u grožđu. Resveratrol sprečava starenje kože do nivoa prilagođavanja DNK markera, što znači da radi na mnogo dubljem nivou kako bi pomogao da se poprave ćelije koje su napadnute slobodnim radikalima. Sadrži sirtuin, koji popravlja DNK i sprečava ćelijske mutacije, ali i upalne procese.

Resveratrol je jedna od prirodnih alternativa retinolu koji se bori protiv bora i fleka.
Profimedia 

A što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava, deluje čak bolje od vitamina E i vitamina C kada je u pitanju borba protiv postojećih slobodnih radikala i sprečavanje stvaranja novih slobodnih radikala.

Rambutan

Rambutan je pre svega voće poreklom iz jugoistočne Azije koje podseća na liči. Bogat je vlaknima, bogat vitaminom C i bakrom, međutim, njegovi listovi su to što je zapravo prirodna alternativa retinolu, smao bez iritacija. Najbolje od svega je što ga možete koristiti bez opasnosti od iritacija od sunca, dakle, i uveče i ujutru.

Rambutan odlično "pegla" fine bore i nepravilnosti na koži.
Shutterstock 

Ovaj moćni sastojak poboljšava elastičnost i čvrstinu kože, ublažava fine linije i bore i podstiče proizvodnju kolagena. Stručnjaci kažu da je izuzetno pogodan za one koji imaju zreliju kožu, kao i za sve koji se muče sa flekama i hiperpigmentacijom.

Ipak, za oba proizvoda važi pravilo da nisu molekularno slični retinolu, te da se konektuju sa drugačijim receptorima u koži kreirajući sličan efekat. Istraživanja su pokazala više nego obećavajuće rezultate, te u budućnosti možemo očekivati sve više proizvoda koja u sebi sadrže upravo rambutan i resveratrol.