Kada je reč o bežem rastu kose, nažalost, činjenica je da instant rešenja retko daju rezultate. Da biste zaista videli promenu potrebno je da promenite svoju bjuti rutinu, koristite šampone bez sulfata, redovno kratite krajeve i pronađete proizvode koji će zaista odgovarati vašem tipu kose.

Ista pravila važe i za prirodna rešenja, kao što su ulja, a iako se najčešće spominju čajevac, ruzmarinovo, ricinusovo i čičkovo, zapravo postoje i ona koja se manje spominju, a daju i bolje rezultate.

U nastavku pogledajte ulja koja su nezasluženo u senci iako vam mogu dati sjajne rezultate.

Za rast kose mogu pomoći i prirodna rešenja.
Profimedia 

1. Limunovo ulje

Kada je u pitanju primena limuna na temenu glave, najbolje je da to bude u formi ulja. Ovo moćno prirodno rešenje sadrži u sebi limonen koji pomaže u uklanjanju prljavštine, mrtvih ćelija kože i dodatnog sebuma sa kože glave. Takođe ima izvanredne osobine stimulacije rasta kose.


Posebno je koristan za one koji imaju suvu i kovrdžavu kosu. Pošto je limun kiseo, pomaže u čišćenju vlasišta i sprečavanju začepljenja pora kože glave. Najbolje je da dodate do 8 kapi u šampon i koristiti za pranje kose jednom nedeljno.

2. Eterično ulje od limunske trave

Limunska trava je sjajan saveznik u borbi za zdravije teme. Samo ulje ojačava folikule kose i promoviše zdrav rast kose. Takođe ublažava iziritiranu kožu glave i ublažava glavobolju, a posebna preporuka je da ga koriste oni koji imaju problem sa peruti.

Ulje limunske trave dodajte u šampon ili regenerator i ostavite da odstoji desetak minuta.
Shutterstock 

Potrebno je dodati oko 10 kapi u prirodni šampon ili regenerator i ostaviti da deluje na koži glave do desetak minuta, a potom isprati što hladnijom vodom.

3. Ulje lavande

Lavanda se uglavnom koristi za opuštanje, ali to nije njena jedina primena. To je jedno od retkih ulja koja deluje dobro na svim tipovima kose. Zapravo, istraživanja su pokazala da masiranjem temena ovim uljem može pomoći prilikom gubitka kose jer će uravnotežiti lučenje sebuma i jačati sam koren dlake.

Ulje lavande regeneriše koren kose.
Pexels/Rodnae Productions 

Takođe se može koristiti za borbu protiv bakterija i gljivica na koži glave. Bitno je napomenuti sa se eterično ulje lavande koristi u kombinaciji sa kokosovim ili maslonovim uljem, a dodaje im se uvek 4 do 5 kapi. Smesa se umasira u skalp i ostavi da odstoji par sati pre pranja šamponom.

4. Ulje žalfije

Ulje žalfije reguliše izlučivanje sebuma na koži glave. Sadrži fitoestrogene koji podstiču rast kose. I ne samo to, ono je idealno ukoliko vas nervira pojava sede kose, jer reguliše njeno prerano pojavljivanje. Takođe vlaži kosu, čineći je mekom i lakom za oblikovanje.

Ulje od žalfije poboljšava rast.
Unsplash/Christin Hume 

Koristi se tako što u 1 do 2 kašike kokosovog ulja dodate 8 kapi žalfije, umasirate u teme ipotpuno obložite kosu, a potom ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga, kosu treba oprati što lakšim i prirodnijim šamponom.

5. Ulje eukaliptusa (nane)

Iako se ulje eukaliptusa više koristi prilikom zapušenih sinusa i nosa za inhalaciju, zapravo ima fantastičan učinak kada je u pitanju zaustavljanje opadanja i eliminisanja peruti. Menta je bogata magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, mineralima, vitaminima A i C, a s obzirom da poboljšava protok krvi u temenu, ne čudi što pojačava rast nove kose.

Menta je bogata magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, mineralima, vitaminima A i C
Unasplash/Diana Polekhina 


Ipak, zbog gustine ulja ne treba ga direktno koristiti bez razređivanja sa drugim uljima, kao što je npr. kokosovo, ili ga možete pomešati sa šamponom ili regeneratorom za kosu. Koristite nekoliko kapi pepermint ulja za masažu kože glave tek nakon što ga pomešate sa drugim uljem, a potom kosu operite na standradan način.