U ovo doba godine, mnogi od nas preispituju različite oblasti svog života. Prolećno čišćenje se primenjuje na sve, od naših domova i garderobera do naših emocionalnih granica i društvenih medija, jer postoji nešto u toplijem vremenu i znatno dugim danima što izaziva potrebu za proaktivnom promenom.

Međutim, jedna stvar koju često zaboravljamo da preispitamo jeste naša rutina nege kože. Naša koža je zahtevna i na nju utiče bezbroj faktora - a to uvek uključuje sezonske promene. Povećana izloženost UV zračenju i porast temperature mogu imati ozbiljan uticaj, i to ne nužno dobar.

I dok smo tokom zime negovali kožu serumima, uljima i teškim kremama, nega kože tokom proleća zahteva potpuno drugačiji pristup - lagane kremice, ili još bolje, gelove, koji brzo upijaju, ne zatvaraju pore i neće činiti da koža prosija na suncu. Takođe, tu su i različiti tretmani koji oporavljaju kožu.

Sve ovo znači da je vreme za uvođenje revidirane rutine, a ko u tome može bolje da nam pomogne od dermatologa? Razgovarali smo sa Justine Kluk, dermatološkinjom i stručnjakinjom za negu kože, a njene vrhunske savete kada je u pitanju nega kože tokom proleća pročitajte u nastavku! 

1. Ne zaboravite kremu za sunčanje

SPF je obavezan svakodnevno, bez obzira na vremenske prilike. Odaberite SPF 30 ili 50 širokog spektra za optimalnu zaštitu od opekotina od sunca, raka kože i preranog starenja kože. Ovo pravilo važi za čitavu kožu koja je izložena suncu, a ne samo za lice.

2. Redovno dopunjavajte SPF

Dopunite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom. Najbolji savet: Zapamtite da je broj vašeg SPF pokazatelj koliko dugo ste zaštićeni, a ne jačine kreme za sunčanje kako se najčešće percipira.

3. Uključite vitamin C u svoju rutinu

Ako se borite sa umornom kožom i tamnim mrljama kao što su melazma ili post-inflamatorna hiperpigmentacija, proleće i leto su vreme kada treba da budete posebno pažljivi sa rutinom nege kože. Vitamin C je poznat po svojim svojstvima posvetljivanja i jačanja sjaja. U pitanju je moćan antioksidans koji efikasno deluje čak i pod slojevima SPF-a.

4. Ostanite u hladu

Iako razumemo vašu potrebu da se u potpunosti prepustite suncu, to nije dobra praksa za kožu. Dobre vesti jesu mogući kompromisi. Tražite hlad između 12 i 14 časova kada je sunce direktno iznad glave, a u ostalim satima nosite naočare i šešir za sunce sa širokim okvirom za dodatnu zaštitu lica, vrata i ušiju.

5. Dubinski čistite kožu

Već znate koliko je čišćenje važno - ono je uporište u vašoj rutini, i ključno je u svako doba godine, a naročito ono najtoplije. Kožu čistite 60 sekundi, dva puta dnevno, a uverite se da je sredstvo za čišćenje dobro prilagođeno vašem tipu kože. Takođe, obratite pažnju na sastojke koji mogu da podrže funkciju barijere kože, kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina i glicerin koji su uvek preporučljivi.