Izraz "sve za lepotu" sa svakom novom metodom podmlađivanja sve više dobija na značaju, a mi ti predstavljamo jednu od onih o kojoj poslednjih meseci bruje mreže, ali se ne zna toliko.

U pitanju je microndeedling u koju se kune sve više ljudi, a prilikom koje se mikro-iglicama tretiraju određene regije lica u cilju lečenja od akni, ujednačavanja boja tena i vraćanja elastičnosti. Uglavnom se koristi na licu, vratu i dekolteu, a mikropovrede koje nastaju pri ovom postupku nevidljive su golim okom. One podstiču prirodnu regeneraciju, jer u fazi samozaceljenja dolazi do povećane proizvodnje ćelija vezivnog tkiva, a samim tim i kolagena.

Kako izgleda procedura?

Pre svega reč je o proceduri koja poboljšava cirkulaciju i pomaže aktivnim supstancama da prodru dublje u kožu i efikasnije rade posao. Koža se uglavnom prvo tretira blagim pilingom, nakon toga se nanosi neki od seruma poput peptida, hijalurona, retinola ili vitamina C, pa se tek onda radi sam micronedeeling. Potom se stavlja specijalna svetlosna maska i na kraju svega je krema.

Sam microneedling se izvodi pomoću posebno dizajnirane olovke na čijem se vrhu nalaze sterilne iglice za jednokratnu upotrebu. U zavisnosti od stanja kože, vrste problema i dela tela koji se tretira, dužina iglica varira od 0,25 do 3 milimetra.

Microneedling je tretman koji je sve popularniji u svetu.
Shutterstock 

Da li je bolna i koliko traje?

Sam proces ne traje duže od pola sata, iako se vreme povećava ukoliko ga kombinujete uz druge tretmane. Oni koji su probali microneedling više opisuju kao neprijatan nego kao bolan, ali ukoliko osetite da ne možete da izdržite nelagodu, uvek možete zatražiti da se nanese lokalni anestetik. Takođe, nakon tretmana javlja se crvenilo, ali ono nestaje za 24 do 48 sati, ukoliko vam je koža izrazito osetljiva.

Pozitivne strane microneedlinga

Kao i druge tehnike ulepšavanja, i ova ima brojne pozitivne strane kao što su:
Minimaliziranje pora

  • Posvetljenje ožiljaka od akni
  • Ublažavanje finih bora
  • Pojačavanje efikasnosti proizvoda za negu
  • Obnavljanje kože, naročito nakon štete od sunčanja
  • Vraćanje elastičnosti
  • Usporavanje starenja kože
  • Ublažavanje strija i rozacee
  • Uklanja staračke pege i fleke na koži

Stručnjacvi savetuju da se posle 30, a pogotovo nakon 40. microneedling koristi ne samo redovno već i u kombinaciji sa drugim tretmanima poput radiofrekventnog. 

Kome je tretman namenjen

Microneedling je jedan od tretmana koji je namenjen svim tipovima kože. Preporuka je da razmak između tretmana bude od 4 do 6 nedelja, a u zavisnoti od potrebe, mogu se ponavljati na svakih 6 do 9 meseci. Stručnjaci ipak ističu da ovaj bjuti tretman nije za one koji imaju manje od 18 godina, osim ukoliko imaju ozbiljan problem sa ožiljcima od akni, ali se u tom slučaju procedura obavlja uz savete dermatologa i lekara.

Micronedeedling je dobar kao tretman protiv bora, proširenih pora.
Shutterstock 

Kako se pripremiti za tretman?

Iako će vašu kožu pripremiti dermatolog ili kozmetičar kod kog radite tretman, određene korake u rutini nege možete uraditi i sami. Savet je da nekoliko dana pred proceduru prestanete da koristite retinol ili vitamin C. Fokus treba da bude na hidrataciji, kao i na nežnim sredstvima za čišćenje, hranljivim serumima i slično.

Takođe, nakon tretmana odvojite nekoliko dana za odmor, jer je savet da se ne izlažete Suncu, kao i da ne koristite aktivne sastojke (nema retinoida, AHA/BHA i vitamina C), kao ni šminke i zamornih aktivnosti poput vežbanja jer uključuje znojenje.

Microneedling mnogi opisuju kao neprijatan, a ne toliko bolan tretman.
Shutterstock 

Nega nakon tretmana

kao što smo vam već napomenuli, bitno je da vaša rutina nege nakon same procedure više bude okrenuta hranljivim sastojcima. Tako se savetuje da odložite sa strane hemijske pilinge (salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu i slično), kao i serume sa vitaminom C. Ukoliko koristite retinol ili bilo koje druge retinoide, odložite njihovu upotrebu barem najmanje nedelju dana nakon procedure.
vlažnost je ključna, te stručnjaci kažu da su veliko da hidratantni aktivni sastojci poput hijaluronske kiseline i nežnih hidratantnih krema.

Prilikom tretmana microneedlinga birno je koristiti hidratantne proizvode.
Pexels/Cottonbro 

Microneedling može izazvati i blago ljuštenje kože, te je iz tog razloga krema nežne, a hranljive teksture od vitalnog značaja.

Na kraju, bitno je reći da nakon microneedlinga lakše može doći do infekcije te je veoma važno da koristite čiste peškire, jastučnice i izbegavate da dirate lice rukama. Takođe, ruke morate prati redovno jer microneedling ostalja mikro-ranice.

Dakle, ako planirate tretman microneedlingom važno je da se isplanirate unapred jer će biti potrebno malo vremena da se koža oporavi. Držite se jednostavne, hidratantne rutine nekoliko dana pre i posle tretmana kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolje rezultate bez iritacije.