Na svakih nekoliko meseci pojavljuje se novi aktivni sastojak kao superzvezda kozmetičke police svake negovane žene, čime zauzima svoje mesto na listi obaveznih sastojaka za negu.

U zimu 2020. godine, slava je pripadala retinolu, zatim vitaminu C, a nasledio ga je niacinamid. Sada svi govore o ferulinskoj kiselini, koja iako je „kiselina“, izuzetno je prija koži lica i uklapa se u svaku rutinu.

Šta je ferulinska kiselina?

Ferulinska kiselina je antioksidans, koji se prirodno nalazi u ćelijskim zidovima mnogih biljaka, poput pšenice i pirinča, ali se često stvara u laboratorijama iz ekonomičnih razloga.

Korisna svojstva ferulinske kiseline

Ferulinska kiselina suzbija negativne efekte slobodnih radikala i stoga se može dodati u rutinu nege kože kako bi sprečila ili odložila uništavanje kolagena i elastina, potpornih tkiva kože i stvaranje bora. Osim toga, poboljšava elastičnost kože i smanjuje upale, istovremeno sprečavajući i popravljajući smeđe mrlje jer se pokazalo da je moćno sredstvo za izbeljivanje.

Neželjeni efekti ferulinske kiseline

Generalno, ferulinska kiselina je siguran aktivni sastojak za sve tipove kože. Vrlo retko može izazvati iritaciju osetljive kože, pa se, kao i kod svih sastojaka, preporučuje testiranje na manjoj površini kože.

Sastojci sa kojima ferulinska kiselina najbolje deluje

Najbolji način da se integriše u rutinu nege kože je uz proizvod koji sadrži druge aktivne sastojke, kao što su vitamini C i E ili resveratrol, za koje se pokazalo da stabilizuju i udvostruče njihovu moć.