Ako pričamo o negovanju kože lica, složićete se da na svakoj polici primećujemo sličnu postavu - dobra umivalica, miceralna voda, nekoliko seruma za korekciju ili dodatnu hidrataciju, hranljiva krema za negu kože.

Ali, koliko god mislili da je ova rutina sjajno razrađena, ipak nešto nedostaje, a to je tonik koji definitivno spada među must have proizvode za negu lica.

Iako ga možda ne možemo pronaći na baš svakoj kozmetičkoj polici, tonici su veoma važan korak u nezi kože lica.

Naime, reč je o proizvodu koji predstavlja prvi korak u nezi kože nakon čišćenja, a koristi se pre nanošenja seruma i kreme.

Možda niste znali da je njegova uloga vraćanje pH kože u ravnotežu, budući da neretko sredstva za čišćenje lica povećavaju pH vrednost, ali to nije jedino zbog čega volimo ovaj proizvod.

Tonik ima veoma važnu ulogu kada je reč o negovanju kože lica
Profimedia 

Tonik takođe uklanja sve ono što na koži ostaje nakon umivanja, kao što su vodeni kamenac, mrtve ćelije kože, višak sebuma, kao i ostatke šminke.

Ukoliko imate utisak da vaši serumi, kreme i emulzije ne pokazuju svoj pun potencijal, njihovo dejstvo možete dodatno pospešiti koristeći tonik koji čini kožu vlažnijom, a što omogućava bolju apsorpciju proizvoda koje kao sledeći korak koristite.

Kod tonika, baš kao i kod svakog drugo proizvoda važno je da odaberete onaj koji će odgovarati vašem tipu kože, pa ako imate normalnu ili suvu kožu, najbolje je da izaberete tonik koji će je hidrirati, ali i umiriti.

Mešovitoj i masnoj koži odgovara tonik koji temeljno čisti kožu, sužava pore i reguliše višak sebuma. Ovo su i više nego dovoljni razlozi da ovaj korak u nezi više ne preskočite.