Svaka žena koja ima masnu, mešovitu i problematičnu kožu, imala je priliku da se susretne s naprijatnostima, čak i posle šminkanja prosija i to u onom trenutku kada je od presudnog značaja da izgleda besprekorno.

Ovaj problem rešavaju puderi za setovanje u prahu i kamenu, fiksatori u spreju, ali važno je da znate šta kada i kako treba da koristite. U nastavku vam predstavljamo porođenje ovih metoda za setovanje lica koje će vašoj koži pomoći da ostane "netaknuta" i do nekoliko sati.

Kako setovati šminku

Setovanje je ništa drugo do nanošenje tankog sloja kompaktnog ili praškastog pudera koji ima za cilj da matira lice, prikrije nedostatke i makeup učini postojanim. Neizbežan korak u svim svečanim prilikama, a posebni ljubitelji su oni sa masnom kožom lica.

Kada se nanosi?

Puder za setovanje se koristi nakon kremastih proizvoda - tečnog pudera ili korektora, kako bi ih bolje postavio na mesto bez razmazivanja proizvoda po celom licu. Tek nakon setovanja sledi nanošenje bronzera ili rumenila, šminkanje očiju i usana.

Setovanje je ključ dobrog make up-a
Profimedia 

Vrste pudera za setovanje

Za setovanje možete koristiti kompaktne ili praškaste teksture pudera, a i jedni i drugi mogu biti transparentni ili u određenoj nijansi.

Puder u prahu

- Uglavnom su bezbojni i samim tim se prilagođavaju nijansi pudera koja je već na licu, bez bilo kakve dodatne kolor korekcije

- Postoji manja verovatnoća da ce izazvati alergije, iritacije ili bubuljice na koži, upravo zbog toga što se u njihovom sastavu ne nalaze konzervansi

- Puderi u prahu uglavnom nemaju mirise, a znamo da mirisi često mogu izazvati različite nepravilnosti na licu, pogotovo ako imate osetljivu ili reaktivnu kožu

- Puderi u prahu ne zapušavaju pore i samim tim ne uzrokuju pojavu akni, a u isto vreme odlicno zaglađuju kožu

- Pružaju UV zaštitu od sunca

- Ne stvaraju osećaj maske na licu i ne osećaju se na koži

- Ne sadrže emolijentna ulja, voskove, mirise i konzervanse koji se obično nalaze u komercijalnim puderima u kamenu

- Jedina lošija strana kod proizvoda ovakvog tipa je što u svom sastavu sadrže talk, koji ima tendenciju da zapuši pore, pa se zato savetuje nadograđivanje u više manjih slojeva sa ovakvim proizvodima, a ne nanošenje velike količine odjednom.

Puder u prahu se prilagođava nijansi pudera koju ste već naneli na lice
Unsplash/Raphael Lovaski 

Puder u kamenu

- Većina ovih proizvoda ima boju, a u poslednje vreme su se pojavili i oni transparetni

- Daje više pokrivne moći nego onaj u prahu, jer sadrži čestice za vezivanje, tako da daje ispolirani izgled koži kada se „buff“-uju u kožu.

- Uspešno može da zameni tečni puder zbog fantastične pokrivne moći

- Izazovna mesta na licu, kao što je T-zona, drži pod kontrolom od izbijanje viška sebuma

- Obzirom da je većina ovih pudera sa mat završnicom - oni ne odgovaraju samo izuzetno suvoj koži lica jer će njegovim nanošenjem suvi predeli biti još više izraženi

- Vodootporni kamen puder je najdelotvorniji u držanju šminke od mogućih prosijavanja na licu ili znoja

Šta izabrati?

Kao i sve ostalo, i puder za setovanje birajte prema svom tipu kože. Ukoliko je vaša koža problematična i osetljiva – probajte puder u prahu.

Setovanje ili fiksiranje

Iako ih mnogi poistovećuju, setovanje i fiksiranje nisu isto. Setovanje podrazumeva poslednju fazu u postavljanju tena (nakon koje nastavljamo šminkanje), dok je fiksiranje finalna faza šminkanja kojom se obezbeđuje dugotrajnost celokupnog makeup-a i postiže efekat svežine. Fiksiranje sprejom treba izvoditi sa udaljenosti od 10-15cm. Naprskajte celo lice uz samo tri-četiri pritiska na pumpicu, a onda sačekajte da se osuši.

Kada ste setovali i fiksirali šminku i postigli savršen ten, više nema bojazni da će se šminka ubrzo pokvariti.