Puder i korektor, to je bio tandem koji nam je godinama bio osnovno oruđe za besprekorno postizanje tena.

Međutim, onda su se pojavile tonirane kreme recimo, pa onda i prajmeri i shvatili smo da je to možda previše za nas, makar do onog trenutka dok nismo probali prajmer.

Šta je zapravo prajmer i zašto je važan, odlično je objasnila čuvena profesionalana šminkerka Jessica Ross.

Prajmer ili baza za šminkanje, prikriti proširene pore, sitne bore, ispucale kapilare, crvenilo i druge tome slične oblike nepravilnosti. Takođe, ukoliko pre nanošenja pudera na lice, upotrebite prajmer, puder će znatno duže ostati postojan, daće mnogo efikasniji tonus vašem licu i koža neće biti sklona sijanju, što je čest slučaj bez upotrebe prajmera.

Prajmer vam takođe obezbeđuje da vaša šminka traje duže. Posteje i prajmeri koji se nanose na površinu celog lica, ali i prajmeri koji se upotrebljavaju i koriste isključivo na pojedinim regijama, tj, na mestima gde su najviše izražene nepravilnosti na koži. Možete ga koristiti i u predelu vrata ili područiju dekoltea.

gigi hadid
Instagram/gigihadid 

Ova baza za šminku će učiniti da šminka izgleda lepše jer smanjuje vidljivost pora i manjih bora. Takođe, šminka će trajati duže jer prajmer štiti šminku od masnoće sa lica, i omogućava da vam karmin i senka traje ceo dan. Suzbija „prosijavanje“: Najlakši i najbrži način da se rešite neželjenog sjaja je da utapkate malo prajmera na problematične regije ( T zona) kako biste odstranili višak sebuma.

Prajmer možete koristiti i ispod hajlajtera, kao i za telo, odlično prikriva modrice.

Najpe svakako nanesite hidratantnu kremu koju inače koristite. Odaberite laganu hidratantnu kremu jer teške kreme imaju tendenciju da prajmer „sklizne“ s vaše kože.

Kod nanošenja prajmera važi pravilo manje je više. Naime, za celo lice je obično dovoljan jedan stisak pumpice ili ako je prajmer u tubici, istisnite vrlo malo na prste, te lagano i ravnomerno nanesite na celo lice.  Pričekajte 30-ak sekundi da se prosuši pre nego što nanesete svoj tečni puder i korektor. Bazu za make-up, naravno, ne morate koristiti svakodnevno, koristite je kada želite da izgledate savršeno. Svakodnevno je koristite ako imate izražena područja neravne teksture na licu.

Bilo da se nanosi na celo lice, pojedina područja ili na regije vrata i dekoltea, važno je prajmer dobro utrljati i u ravnomernom sloju.

Najpre znajte da ne morate koristiti prajamer ako imate suvu kožu lica jer će na suvoj koži šminkasvakako dugo stajati. Ova koža takodje ima I manje vidljive pore. Takođe, prajmer vam ne treba i ako imate manje od 25 godina jer je mlada  koža je glatka i fina a pore još nisu toliko izražene.