Kada pričamo o parfemima, prvo i osnovno pravilo koje morate da znate jeste da stručnjaci za mirise savetuju da se omiljeni parfem čuva u tamnim i hladnijim prostorijama jer izloženost toploti i vlagi utiče na promenu i fizikalnih svojstava parfema koji na taj način uništavaju njegove sastojke poput eteričnih ulja.

Tvorci parfema veruju da zapravo kupatilo nije dobro mesto za čuvanje parfema. Kao idealno mesto navodi se frižider ili ormar, odnosno prostor koji nije pretopao i mračan. Temperatura oko 5°C je, prema njihovim rečima idealna za čuvanje parfema.

Ne ostavljate parfem otvorenim

Veoma bitan korak u očuvanju mirisa i može imati negativne posledice ukoliko ga ne poštujete. Kada je bočica parfema predugo otvorena i tako izložena vazduhu, miris će brzo oksidirati i poprimati neprijatne note.

Parfem nastavite da držite u originalnoj bočici, jer, kako kažu tvorci parfema, prenošenje parfemske tečnosti u drugu bočicu dovodi do nepotrebne izloženosti parfema vazduhu, što može pospešiti rano uništavanje mirisa.

Ekspert za parfeme Johny Veberi istakao je za britanske medije da samo 16% Britanaca svoje parfeme pametno čuva i drži na dobrom mestu.

"Istraživanje je pokazalo da oko 45% ljudi čuva parfeme u spavaćoj sobi, a oko 39% u kupatilu, u blizini toplote. Samo 16 posto ih čuva parfeme na pravilan način, na nekom mračnom i hladnijem mjestu", komentarisao je Veber.

Uz male savete produžite trajanje mirisa vašem omiljenom parfemu
Eeve Maier/Unsplash 

Uzmite u obzir promene na parfemu

Mirisi tokom nekog vremena postaju tamniji i poprimaju čudan miris. Ako se držite ovih jednostavnih pravila, tvorci parfema veruju da ćete mirisu produžiti vek za dve do tri godine.

Tvorci parfema takođe otkrivaju koliki je vek pojedinih vrsta parfema. Citrusni mirisi ne mogu se pohvaliti dugim životnim vekom, pre svega zbog visokog postotka ulja citrusa koji je jedan od osetljivijih. Orijentalni mirisi traju dugo, ali tokom određenog vremena mogu doživeti diskoloraciju zbog slatkih nota vanile. Cvetni i drvenasti mirisi po prirodi su robusniji, a samim time i dugotrajniji.

Veber takođe predlaže da parfeme čuvamo u njihovim originalnim kutijama, ako već nisu u ormariću, kako bi što manje bili na direktnoj svetlosti.