Teško je zamisliti, a praktično skoro da ne postoji, kozmetički brend koji je vođen naukom i orjentisan ka rezultatima, a da ne koristi bar nekoliko peptida u svojim formulacijama. Razlog za njihovu ekspanziju leži u, bar teorijskoj, ulozi koju mogu da imaju u nezi koži.

Kako oni “rade”?

Oni su ustvari mali proteini specifične strukture, a ona određuje njihovu biološku funkciju.  Proteini, generalno, imaju višestruku ulogu u ljudskom telu.

Mogu se izdvojiti imunološka, a potom enzimska tj onda kada učestvuju u velikom procesu biohemijskih procesa uključujući i „očitavanje“ genetičkog sadržaja. Važna je i njihova signalna uloga gde koordinišu procese između ćelija, tkiva i organa kao i transportna gde prenose sve od atoma do malih molekula. Na kraju, proteini čine gradivnu strukturu ljudskog tela kako na nivou ćelija tako i celog organizma.

Nema kozmetičke kampanje u kojoj se ne spominju kolagen i elastin, a oni čine oko 80% proteina kože i imaju ključnu ulogu u održavanju mladalačkog izgleda.

Stoga peptidi mogu da povećaju sintezu kolagena, regulišu upale, podrže zarastanje rana, smanje prisustvo loših bakterija, inhibišu neke štetne procese, pokrenu ili premoste različite mehanizme dok neki savremeni peptidi potencijalno mogu da oponašaju delovanje retinoida. Teorijsk,i peptidi mogu da, bar u nekom kapacitetu, utiču na sve procese u kojima prirodno i učestvuju stoga predstavljaju jedan od najuzbudljivijih pravaca naučnog istraživanja današnjice.

Trenutno na tržištu postoji verovatno na stotine peptida koji mogu da imaju svoju funkciju u nezi kože. Razvojem biotehnologije postalo je lako pa čak i jeftino proizvesti novi peptid, sve što treba da imate je željena sekvenca odnosno sled aminokislina. On će odrediti biološko delovanje peptida. Naravno, nisu svi peptidi isti niti je njihovo delovanje jednako potvđeno nezavisnim studijama, tako da treba biti obazriv pošto cene proizvoda sa novim i patentiranim peptidima mogu biti vrlo visoke gde često izostaju dokazi o efikasnosti.
Uopšteno posmatrano može se izdvojiti nekoliko grupa peptida:

Inhibitori nurotransmitera

Grupa peptida koja teorijski deluje tako što sprečava delovanje određenog neurotransmitera i tako smanjuje kapacitet za kontrakcijom mišica tj blago opušta misić. Ovi peptidi se kolokvijalno nazivaju pro botox po uzoru na delovanje inekcija botoksa u mišićno tkivo. U ovom slučaju važno je iskazati izuzetnu skepsu prema ovakvim navodima jer ostaje nejasno kako bi jedinjenjem sa ovom aktivnošću moglo da se nađe u slobodnoj prodaji pošto bi po svim standardima moralo da bude klasifikovano kao medicinsko sredstvo baš kao što je to botulin toxin odnosno botox.   

Enzimski inhibitori

Oni zaustavljaju delovanje enzima koji, na primer, razgrađuju kolegan i tako pomažu održavanje postojecih strukura kože. Neki drugi mogu da inhibišu proizvodnju pigmenta ili enzima koji učestvuju u rastu dlake.  

Signalni petidi

Ova grupa potencijalno može da stimuliše fibrolast na proizvodnju kolagena i drugih proteina matrixa dermisa odnosno „armature“ ljudske kože. Čuveni peptid GHK (i njegove kasnije verzije) prestavljaju jedan od prvih peptida ovog tipa koji je izolovan iz krvne plazme na kome je zaista demonstrirana stimulacija kolagena. Danas se proizvodi sintetički.

Transportni peptidi

Ovi peptidi isporučuju odnosno sa sobom nose elemente u tragovima kao sto su bakar ili magnezijum kako bi učestvovali u različitim procesima koji pomažu zdravlje tkiva. Bakarni peptidni kompleks efikasno se koristi u tretmanu dijabetičarski neuropatskih čireva. Nova generacija sofisticiranih biotehnoloških peptida nosača potencijalno može da transportuje molekule na vrlo egzaktne lokacije i na taj način pojača efikasno, smanji količinu sirovine kojom se izlaze tkivo i samim tim ublaži potencijal za iritaciju koji je uvek u korelaciji sa koncetracijom

Finalni proizvod presuđuje

Studije su demonstrirale da je efikasnost datog peptida odnosno biološka raspoloživost. dramatično uslovljena formulacijom samog kozmetičkog proizvoda, a ne samo karakteristikama molekula peptida. Dok se neki peptidi lepo snalaze u skoro svim sredinama i sa drugim jedinjenjima, drugi zahtevaju vrlo specifične uslove. Nekada su toliko veliki da fizički ne mogu da prodru u kožu, nekada vrlo nestabilni i skloni degradaciji, a nekada podležu enzimskoj razgradnji u koži. Stoga treba biti obazriv i vrlo kritičan, a pogotovo kada se peptidi glorifikuju.  Na kraju, ipak treba izdvojiti par njih kojima je u ograničenom obliku potvrđeno delovanje: GHK, Palmitol Pentapetid, pediti soje i pirinča, Palmitoyl-KTTKS kao I peptidi Matrixyl™ porodice.

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/