Skoro se nije desilo da je neki beauty tretman toliko privukao pažnju kao što su to uradile LED maske.

Neizostavne su u rutinama influenserki, glumica i poznatih ličnosti, a one se kunu da im je upravo terapija svetlom pomogla na putu do lepe, zategnute kože, ali i rešila probleme hiperpigmentacije.

Međutim, pre nego što krenete u shopping i obezbedite sebi ovaj, po rečima mnogih, revolucionarni beauty gadget, veoma je bitno da znate ne samo kako se koristi, već i kome je ova maska namenjena.

Šta je LED terapija?

Maske sa diodama koje emituju svetlost (LED) rade tako da ciljaju niz problema sa kožom kroz njihov spektar svetlosnih talasnih dužina, prodiru u kožu i izazivaju promene na molekularnom nivou. U zavisnosti od problema sa licem, birate boju led svetla koja vam najviše odgovara.

Oslobodiće vas svih vrsta akni, a posebno se preporučuje kod infekcija. Regenerišu kožu i umiruju rad lojnih žlezda, sprečavajući prekomerno lučenje sebuma.

Najčešće korišćeni spektri svetlosti su crveni i plavi:

  • Crveno svetlo je dizajnirano da poveća cirkulaciju i stimulaciju kolagena, idealno za one koji žele da smanje fine linije i bore.
  • Plavo svetlo se fokusira na iskorenjivanje bakterija koje izazivaju akne, i mogu pomoći protiv nastanka novih bubuljica.

Pored ove dve boje, postoje i varijante sa dodatnom žutom i zelenom koje takođe deluju na smanjenje pojave crvenila i hiperpigmentacije na koži.

U zavisnosti od vrste svetla, LED maska deluje na različite probleme na koži.
Shutterstock 

Na šta sve deluje LED maska za lice?

Kada se jednom podvrgnete tretmanu LED maskom za lice videćete rezultate. Ona određenim svetlosnim zracima deluje na različite probleme:

  • izbeljivanje, uklanjanje fleka i hiperpigmentacije na koži
  • ubrzava proizvodnju elastina i kolagena
  • deluje na ožiljke na licu
  • smanjuje bore
  • osvežava lice

Epilog je sledeći: redovnom upotrebom izgledaćete odmornije i podmlađenije, a brojne korisnice kažu da su LED maske uticale i na to da njihovi podočnjaci više ne budu toliko naduveni i tamni.

Da li LED maske daju rezultate?

Kao i sa bilo kojim drugim tretmanom, ukoliko želite da vidite rezultate, morate ih redovno koristiti. U studiji na više od 50 žena, otkriveno je da tretmani crvenim LED svetlom poboljšavaju bore oko područja oko očiju, a u dodatnoj studiji je takođe utvrđeno da uređaj poboljšava elastičnost i hidrataciju površine kože.

LED maske poboljšavaju celokupan tonus kože.
Shutterstock 

Ipak, bitno je napomenuti da se, kao i kod većine kozmetičkih tretmana kod kuće, rezultati mogu razlikovati od dermatoloških tretmana, jer ne mogu svi uređaji kod kuće da pruže istu snagu lečenja kao klinički. Ipak, optimalno vreme korišćenja je oko 30 minuta dnevno.

Da li su LED maske sigurne?

Dermatolozi ih zapravo godinama koriste u lečenju problema sa kožom, iako su pravu popularnost LED maske dobile zahvaljujući mrežama, ali i mogućnosti da ih kupite u svim bolje snadbevenim kozmetičkim prodavnicama. 

LED maske sigurne su za upotrebu, ali je preporuka da se konsultujete sa odabranim lekarom.
Shutterstock 

Da li svako može da koristi LED maske?

Pre upotrebe LED svetlosne maske, toplo se preporučuje da razgovarate sa svojim dermatologom ili lekarom opšte prakse. Iako postoje istraživanja koja sugerišu da tretman može biti koristan u smanjenju ekcema ili psorijaze, važno je da razgovarate sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da su LED maske pravi izbor za vas, pogotovo ako koristite određene lekove. Takođe je bitno konsultovati se sa stručnjacima i zbog upotrebe seruma, jer ne reaguju svi dobro u kombinaciji sa LED svetlom.