Bilo da se radi o manjim korekcijama ili većim, znatno vidljivim promenama, odavno se postavilo pitanje da li je današnjica zavisna od želje za fizičkim promenama?

Najčešći tretmani za podmlađivanje kojima se podrvragavaju žene je ubacivanje filera u lice. Reč je o smesi koja je slična gelu, a kako ona izgleda pre nego što se ubrizga u kožu pokazao je poznati lekar. Njen efekat ublažava bore i podiže lice, ali ne smatra se bezbednom smesom za sve delove lica.

Paul Nassif, doktor medicine, koji je zadužen za mladolik izgled slavnih žena objasnio je koje su to najopasnije regije na licu za ubrizgavanje filera.

Najopasnije mesto za filer su čelo, nos i slepoočnice jer je kod ovih delova najveći rizik od nekroze tkiva i slepila”, kaže Paul Nassif, doktor medicine, i poznati plastični i rekonstruktivni hirurg.

Najopasnije mesto za obrizgavanje filera je čelo, tvrdi dr Nassif
Shutterstock 

Prema njegovim rečima, ako ubrizgate filer u područje čela, postoji rizik od komplikacije poznate kao “vaskularna okluzija”, odnosno kada manja količina krvi uđe u tkivo. Ovo može dovesti do nekroze tkiva, ili “smrti telesnog tkiva”, što izaziva plikove na koži, crvenilo, infekciju ili daleko teže komplikacije.

Osim toga, ubrizgavanje filera blizu čela i nosa može da dovede do slepila zbog vaskularne okluzije koja se javlja kod oftalmološke arterije”, kaže Paul Nassif.

U slučajevima kada je filer postavljen centralno, poznato je da uzrokuje obostrano slepilo, što je potpuni gubitak vida na oba oka.

Međutim, prema navodima “The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology”, to je izuzetno retko. Doktor Paul Nassif je istakao i da su fileri koji se ubrizgavaju u obraze najbolja i najbeznednija opcija.

ubrizgavanje filera u područje čela, stvara rizik od komplikacije poznate kao “vaskularna okluzija”
Shutterstock