Manje je više

Stroga rutina je ključna. Ne preopterećujete kožu jer to povećava verovatnoću iritacije i loše reakcije. Pojednostavljena rutina podrazumeva proizvode koji su dermatološki testirani i namenjeni osetljivoj koži, bez dodatih parfema i esencijalnih ulja. Dovoljna su vam dva seruma, jedan ujutru i jedan uveče. Krema ili serum na bazi vitamina C jeste odličan izbor za jutarnju rutinu jer će njegova antioksidativna svojstva pomoći u zaštiti od agresora iz vazduha. Zagađenje, UV i infracrveni zraci utiču na zapaljenje kože, pa je važno zaštititi funkciju njene prirodne barijere.

Izbegnite iritacije uz minimum proizvoda koje koristite.

Pažljivo sa novim proizvodima

Povremene upalne reakcije kod osetljive kože su neizbežne. Kada se one dogode, nekoliko dana koristite proizvode za koje ste sigurni da vam ne štete. Obloga od pamučne tkanine natopljena hladnom vodom može trenutno umanjiti upalu.

Ako volite da probate nepoznate proizvode, trik je da ih uvek prvo testirate na maloj površini, pa ako koža loše reaguje, bar ste lokalizovali iritaciju, a ukoliko nema reakcije, znaćete da možete slobodno koristiti proizvod.

Vodite računa o ishrani

Lepota dolazi iznutra te ukoliko imate problema sa kožom, obratite pažnju na to šta svakodnevno unosite u svoje telo. Svaka osoba reaguje drugačije - različitim alergijskim reakcijama ili intolerancijom na hranu - pa bi trebalo da beležite svoje reakcije kako biste znali koje namirnice da izbegavate. Kod velikog procenta ljudi mleko i šećer izazivaju upale i na telu i u telu, te vremenom doprinose slabijoj i reaktivnoj koži. Intolerancija na mlečne proizvode izaziva oticanje očiju i tamne podočnjake koji ne nestaju bez obzira na to koje kreme koristite. Ako reagujete na šećer, fine linije i bore na licu biće izraženije jer on uništava neophodan kolagen te koža gubi elastičnost. Ukoliko ne želite da se odreknete šećera, hijaluronska kiselina može pomoći da se koži vrati elastičnost.

Hijaluron serumi su odlični za osetljivu kožu.
Eucerin 

Pazite se sunca

Sunčevi zraci oslabljuju kožu što znači da ona vremenom postaje sve osetljivija. Jutarnji serum ispratite SPF proizvodom posebno formulisanim za osetljivu kožu. Pronađite laganu formulu koja će biti idealna podloga za šminku i ne preskačite ga ni po kišnim danima. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Uvek koristite proizvode sa zaštitnim faktorom.

DODATNI SAVET:

Uz osetljivu kožu lica najčešće su manje reaktivne, ali takođe osetljive i koža glave, te koža celog tela - a za sve važe ista pravila. Kada birate šampone, gelove za tuširanje i kreme za telo, naročito one sa SPF-om, vodite računa o njihovom sastavu kao i o tipu kože kojoj su namenjeni.

Ulje za telo idealno je za suvu kožu.

Tekst: Dunja Đokić