Koje prakse se smatraju ispravnim, a koje pogrešnim urutini nege kože?S jedne strane,dvostruko čišćenjesmatra se neophodnim, a s druge,nepotrebnim korakom.Međutim, postoje neke prakse koje bez obzira koliko godina prođe, doprinosestarijem izgledu kožei u tome se svi stručnjaci slažu.

Evo nekih grešaka u nezi kože koje izazivajuprerano starenje:

1. Ne koristite kremu za sunčanje

Prekomernoizlaganje sunčevoj svetlostibez zaštite je br. 1 uzrok smeđih fleka, bora iraka kože. Međutim, većina žena upotrebljava kremu za sunčanje samo u letnjim mesecima ili svoju zaštitu kože temelji na SPF15 BB kremi. U stvari, zaštita koju nude proizvodi zašminkanjenije dovoljna da sprečiprerano starenje. Svakodnevno izlaganje suncu, čak i u oblačnim danima, odgovorno je za80% znakova starenja na koži.Stoga jesvakodnevna zaštita od suncanajvažniji potez protivstarenja.

2. Koristite maramice za uklanjanje šminke

Pored toga što izuzetno zagađuju okolinu, njihova upotreba može da se pokaže ištetnom za zdravlje kože. Većina maramica za čišćenje sadrže hemikalije i alkohol koji mogu iritirati i ostaviti kožu suvom, dehidriranom i osetljivom. Takođe je vredno napomenuti da maramice zapravo ne očiste adekvatno kožu. To je razlog zašto većina ženaenergično trlja lice upokušaju da ukloni ostatke šminke,podstičući tako pojavu bora. Zbog toga je neophodno koristiti gel ili penu za pravilno čišćenje i potpuno uklanjanje šminke i nečistoća.

Ako preterujete s pilingom, podstičete da koža brže stari.

3. Zaboravite da nanesete hidratantnu kremu

Svi stručnjaci za negu kože slažu se da bihidratacijakože trebalo biti jedan od vaših glavnih prioriteta ako želite mladu kožu. Nedovoljna upotreba hidratantne kreme čini da koža izgledadehidriranoihrapavo. Takođe je vredno napomenuti da bore zbog dehidracije izgledaju dublje i intenzivnije. Adekvatna hidratacija kremama i serumima ujutro i noću smatra se ključnom za održavanje elastičnosti kože.

4. Preterujte sa pilingom

Prekomernipilingmože dovesti do iritacije kože i problema sa fotosenzibilnošću. Česta upotrebapilingatakođe može oduzetiesencijalna prirodna ulja, koja mogu usporiti ćelijskimetabolizam, ubrzati proces starenja i doprineti postepenom stanjivanju kože. Piling čak može učiniti da koža izgleda kao papir, jer će jojzaštitna barijerabiti potpuno uništena i neće moćizadržati potrebnu vlagu.

Pilingje najbolje vršiti 1-2 puta nedeljno, u zavisnosti od tipa kože, upotrebom blagog pilinga ili onog sa sastojcima koji vrše hemijski piling kože.