Gubitak kolagena zbog uticaja sunca i slobodnih radikala uzrokuje pojačano stanjivanje već ionako tanke kože na području dekoltea, a rezultat je gubitak volumena i 'gužvanje' kože te pojava bora. Kako to sprečiti ili barem usporiti proces?

Pre par godina pročitala sam neki članak o anti-age praksama Jennifer Lopez u kojem je pisalo kako spava okružena jastucima i najčešće na leđima - kako se ništa tokom noći ne bi 'gužvalo', te pod uticajem godina i sile teže naboralo. Sledećeg jutra nakon buđenja u ogledalu sam primetila kako 'zgužvanost' od spavanja prolazi puno sporije nego inače, te odlučila - vreme je za spavanje na leđima. No treniranje položaja spavanja nije jedini način kako voditi anti-age brigu o dekolteu, već to treba da radimo i tokom dana.

Za početak, kao i svaki put kad govorimo o nezi kože i prevenciji bora - SPF. Zaštita od sunca je možda poslednji korak u skincareu, ali nikako nije nebitan. Stoga kada izlazimo na sunce u topu ili haljini dubljeg izreza, krema sa zaštitnim faktorom je 'must'.

Baš kao i kad negujemo lice ujutro i uveče, tu negu bismo trebali da 'produžimo' i na vrat i dekolte. Povremeno korišćenje pilinga se preporučuje, a redovna hidratacija je obavezna.

Kad se radi o preparatima, postoje posebno namenjeni koži vrata i dekoltea, no za početak je dovoljno da to budu hidratantne kreme koje upotrebljavamo na licu, te proizvodi s antioksidansima poput vitamina C i E.

Za dublje bore, tretmani kod dermatologa, poput lasera ili microneedlinga, koji podstiču proizvodnju kolagena su takođe opcija.

Kad se radi o noćnoj nezi, postoje i posebni umeci koji stvaraju razmak, ali i silikonske 'maske' koje obnavljaju kožu noću i sprečavaju dalji nastanak bora. No ako još nismo u toj fazi, za početak je dovoljno pokušati spavati na leđima i zapamtiti da, kad govorimo o skincare-u, naša nega kože lica ne završava s bradom, nego dekolteom.