Traneksaminska kiselina nova je zvezda kada je nega kože u pitanju. Laskavu titulu jednog od trenutno najtraženijih proizvoda dobila je jer pre svega pomaže u ublažavanju hiperpigmentacije, ali i jer daje koži blistavost i svežinu koji su joj preko potrebni.

Inače, traneksamska kiselina se obično koristila u oralnom obliku za lečenje ili zaustavljanje većeg gubitka krvi prilikom trauma i na opštoj hirurgiji. Međutim, 1979. godine jedan medicinski stručnjak je slučajno otkrio da je ovaj tip kiseline koristan za posvetljivanje kože i ublažavanje pigmentacije. Sam sastojak usavršavan je poslednjih 40 godina, a sve su veći izgledi da će nega kože traneksamskom kiselinom (TXA) biti nezaobilazna u narednom periodu. Ipak, kako ona funkcioniše i da li je bezbedna za sve tipove kože otkrivamo vam u nastavku.

Šta je traneksamska kiselina i kako koristi koži?

Traneksamska kiselina pomaže u smanjenju pojave hiperpigmentacije, i zapravo posvetljava tamne fleke na epidermisu. Inače je u pitanju sintetički derivat lisinskih aminokiselina i kao takav blokira proizvodnju melanina, koji je često osnovni uzrok promene boje kože.

TXA kiselina utiče ne niz promena koji se tiču boje kože, uključujući:

  • Melasmu
  • Hiperpigmentaciju
  • Ožiljke od akni
  • Crvene mrlje
  • Tamne mrlje
TXA kiseline dobre su za tretiranje melasme na koži.
Shutterstock 

Da li je TXA kiselina vrsta pilinga?

Za razliku od mnogih kiselina, uključujući mlečnu i salicilnu, TXA nije vrsta pilinga i manje iritira od drugih sastojaka za uklanjanje tamnih fleka. Takođe, ne nosi rizik od "paradoksalne pigmentacije", a zbog svojih antiflamatornih svojstava pogodan je za većinu tipova kože.

Da li bilo ko može da koristi TXA kiseline?

Kao i kod svih aktivnih sastojaka koji se koriste u nezi kože, najbolje je da prvo testirate proizvod na jednom delu kože pre nego što ga nanesete na lice. Ovo posebno važi za sve koji imaju ekcem ili izrazito osetljivu kožu.

TXA kiseline treba postepeno uvrstiti u rutinu nege.
Shutterstock 

Povremeno, u zavisnosti od tipa kože, TXA može izazvati suvoću,ljuštenje ili iritaciju. Bitno je napomenuti i da može doći do pojave bubuljica i upalnih procesa ako mešate previše kiselina kao što su AHA, BHA i slično, te je veoma bitno uskladiti prozivode za negu kože.

Kako uvrstiti TXA kiseline u rutinu nege?

TXA kiseline najbolje je uvrstititu rutinu nege kroz serume, maske za lice i pilinge koji u sebi sadrže ovaj sastojak. Ne zaboravite da uvek nakon seruma nanesete hidratantu kremu, a ne obrnuto.

Takođe, TXA se dobro slaže sa svim sredstvima za posvetljavanje i zaštitu kože poput vitamina C, kojične kiseline i naravno sa kremama sa zaštitnim faktorom. Kada je koncentracija u pitanju, stručnjaci savetuju da birate proizvode ili sa 3 ili sa 5 odsto.

TXA kiseline možete dodati svojoj postojećoj rutini nege.
Unsplash/Enecta Cannabis extracts 

Ukoliko nemate reakcije na prizvod, najbolje je da TXA kiseline nanosite jednom dnevno, a potom, kada se koža potpuno navikne - podignete na dva puta - ujutru i uveče.