Nije tajna da se proces starenja kože razlikuje od osobe do osobe. Dok se nekima stvaraju bore već u kasnim dvadesetim, drugi ostaju mladoliki do pedesete godine. Starenje kože je životna činjenica, i dok genetika i izbor načina života mogu da odlože njegove efekte, u nekom trenutku će nas neizbežno sustići. I za većinu nas, to se najčešće dešava u četrdesetim godinama.

„Osim ako se niste borili sa specifičnim stanjem kože kao što su akne ili psorijaza, tokom svojih dvadesetih i tridesetih godina, vaša koža je verovatno bila vrlo dobra, živeći od sopstvene elastičnosti i hidratacije“, objašnjava specijalistkinja za negu kože Jane Scrivner.

Dakle, šta se tačno dešava kada dostignemo famozne četrdesete?

„Vreme je da počnete da dajete svojoj koži sve što gubi tokom procesa starenja. Četrdesete su vreme da postavite temelje pre menopauze, da zaista poboljšate i održite stanje vaše kože, inače ćete morati mnogo da nadoknadite u vašim pedesetim“, kaže Scrivnerova.

U nastavku saznajte kojih 5 proizvoda, a ujedno i sastojaka, treba da koristite u četrdesetim godinama.

1. Visoka koncentracija retinola

Pretpostavljamo da ste do četrdesetih, već koristili serum hijaluronske kiseline koji popunjava fine linije i hidrira lice, a zatim i vredan vitamin C da biste odbranili lice od štetnih agresora iz okoline. Međutim, sasvim je moguće da do ovog trenutka niste baš želeli da eksperimentišete sa retinolom - zato je sada vreme da počnete. Iako je pre toga vaša koža možda bila osetljiva na retinol, u četrdesetim godinama moći ćete da primetite drastično poboljšanje kože od ovog sastojka.

„Zbog promena na vašoj koži, vaša nega treba da bude usmerena na stimulisanje i obnavljanje ćelija kože, regeneraciju i popravku. Definitivno mislim da je važno povećati količinu lokalnih vitamina koje nanosite na kožu, posebno vitamina A (retinol) za povećanje obnove ćelija“, objašnjava Scrivner.

Retinol stimuliše i obnavlja ćelije kože.
Drunk Elephant 

2. SPF

Voleli bismo da mislimo da svaka osoba primenjuje SPF za lice svaki dan tokom celog svog života, ali znamo da je to optimistično. Ključ za prolongiranje efekata starenja kože je bez sumnje u prevenciji od Sunčevih zraka. Međutim, kada dostignemo četrdesete, ovo postaje važnije više nego ikad. P.S. SPF u šminki nije dovoljan, morate da uvedete kremu ili gel sa jakim zaštitnim faktorom.

SPF je nezaobilazan deo nege kože protiv starenja.
La Roche-Posay 

3. Resveratrol

Dok ste verovatno već čuli sve o prednostima retinola, vitamina C i možda čak i niacinamida za kožu, resveratrol je sastojak koji je strpljivo čekao svoj trenutak da bude u centru pažnje. Slično vitaminu C, resveratrol je moćan antioksidans koji pomaže u odbrani štete uzrokovane agresorima starenja kao što su UV zraci i zagađenje.

Međutim, za razliku od vitamina C, resveratrol je izuzetno umirujući, pomaže i kod crvenila i iritacije. „Kako ulazimo u četrdesete, koža može početi da se više suši zbog smanjene sposobnosti stvaranja prirodne hijaluronske kiseline. Vredi usvojiti specifične sastojke koji takođe ciljaju na te aspekte starenja kože, kao što je resveratrol“, savetuje dermatološkinja.

Resveratrol je moćan oksidans koji štiti kožu od agresora iz spoljnje sredine.
The Ordinary 

4. LED maska

Postoji velika šansa da ste videli mnoge poznate ličnosti i uticajne ljude kako modeliraju LED svetlosne maske na svojim Instagram stranicama. Ljudi poput Victorie Beckham i Chrissy Teigen zaklinju se u LED terapiju koja pomaže u borbi protiv znakova starenja. Ali s obzirom na to da maske su poprilično skupe, vredi znati šta tačno rade i zašto su dobra investicija. Scriverova otkriva: „Ako tražite novi tretman visoke tehnologije koji ćete uključiti u svoju rutinu sada kada ste prešli četrdesete, preporučila bih vam LED maske. Terapija crvenim svetlom je fantastična za stimulaciju kolagena i elastina, a to je upravo ono što je potrebno vašoj koži u četrdesetim godinama!“

LED maske protiv starenja koriste Victoria Beckham i Chrissy Teigen.
SKIN 

 5. Kiseline

Shvatamo, posezanje za kiselinama kako vaša koža stari i postaje suvlja deluje gotovo kontraindikativno, zar ne? Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je u stvari, pošto prirodni promet ćelija kože počinje da se smanjuje, važnije koristiti kiseline u četrdesetim nego ikada pre. „Alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiselinesu odlične za uključivanje u negu u vidu dnevnog tečnog pilinga za uklanjanje mrtvih ćelija kože i stimulisanje novih“, kaže Scrivnerova. Svakih nekoliko dana nanesite kiseli rastvor na kožu uveče nakon čišćenja - samo pazite da ne preskočite svoj SPF!

AHA i BHA kiseline su ključne jer uklanjaju mrtve ćelije kože i stimulišu nove.
Dr Dennis Gross