Stručnjaci tvrde - možemo! Naime, istraživanja su pokazala da je samo 20% starenja kože posledica genetskih faktora, pa je jako bitno za prevenciju starenja kože, da upoznamo i delujemo na ostalih 80% spoljnih faktora koji utiču na starenje kože.

Sve njih obuhvaća ekspozom - holistički pristup kojim se sveobuhvatno procenjuje uticaj na naše zdravlje, konkretno kožu, svega što nije genetska predispozicija.

Idejni začetnik ove filozofije je profesor Christopher Wild, koji zadnjih desetak godina naglašava obostrani uticaj unutrašnjih i spoljnih faktora u procesu starenja kože, a jednim imenom naziva ih ekspozom (exposome). On zapravo predstavlja kumulativnu mjeru uticaja spoljnih faktora i posledičnih bioloških odgovora, te podrazumeva skupni uticaj: okoline (UV zračenje, zagađenje, vlaga), načina života (umor, stres), dijeta, ostalih formi navika (pušenje), endogenih procesa – koji se odvijaju u našem organizmu, odnosno posledice njihovog delovanja na kožu!

9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
Profimedia 

Što je to silent ageing?

Oslovljavajući bit problema modernog života, Slow pokret, filozofija sporog načina života, ima za cilj da nas oslobodi prezauzetog, štetnog načina života; podstiče nas da iskoristimo svoje vreme najbolje što možemo i naučimo da uživamo u trenutku. Ukratko, dobra je i za naše mentalno i telesno zdravlje, kao i za našu kožu.

Na temelju brojnih istraživanja, identifikovani su fenomeni koji svakodnevno deluju na starenje kože pre stadijuma vidljivih znakova starenja i koji se gomilaju pod uticajem okoline (UV zračenja, zagađenja), emocija (stresa, umora) i stila života.

Tako nazvani proces 'silent ageing' znači da se znakovi starenja stvaraju mnogo pre negoli možemo da ih primetimo na koži. To je otkriće dovelo do stvaranja proizvoda koji deluju na znakove starenja pre njihove vidljivosti na površini kože.

DA, MENOPAUZA I TE KAKO MOŽE DA UTIČE NA POVEĆANJE BORA: Evo kako treba da se negujete kako biste usporili starenje kože
Profimedia 

Prevencija starenja kože

Uz to, stručnjaci uporno upozoravaju na to kako mnogi zaboravljaju da je za mladolik izgled najvažniji zdrav način života prema dobrom, starom načelu: bolje sprečiti, nego lečiti. Tako se, dobro to svi znamo, među najvećim neprijateljima kože nalaze preterano izlaganje suncu, cigarete i alkohol!

Svežinu tena zato valja održavati iznutra – pravilnom prehranom sa što više voća i povrća te dovoljnim količinama vode, te spolja – pravilnom negom i zaštitom od sunca. Za obnovu kože, kažu upućeni, nužno je i dovoljno sna, a čvrstoću i gipkost održaćete redovnim treningom.