Kada je reč o zdravom izgledu kose, možda ćete se složiti sa nama da je prelazak iz jesenje u zimsku sezonu posebno izazovan period godine. Kosa počinje dodatno da opada, vlasi su suvlje i lakše pucaju, a naelektrisanje koje se dešava usled nošenja odevnih predmeta od vune dodatni je faktor.

Može postojati mnogo razloga zašto vam kosa nije onoliko glatka koliko biste želeli, poput nedovoljne hidratacije, hormonskih problema, izloženosti hemijskim sastojcima ili prekomernoj toploti. Zagađenje vazduha, stres i česti agresivnih hemijski tretmani mogu značajno da utiču na sjaj i vitalnost naše kose. Ipak, postizanje glatke, sjajne kose nije nedostižan san. Kroz pravilnu negu i pažljiv odabir proizvoda, možete postići zdraviji izgled vlasi.

U nastavku teksta istražićemo niz praktičnih saveta i trikova koji će vam pomoći da očuvate zdravlje vaše kose, pružeći joj ne samo estetski privlačan izgled već i jačinu iznutra, ali i glatki sjajni izgled koji mnogi žele.

Koristite svilenu jastučnicu

Tzv. beauty sleep jedna je od tajni zdrave kose. Korišćenjem svilene jastučnice možete sprečiti oštećenje vlasišta, jer ovaj prirodni materijal pomaže smanjenju trenja, koje može uzrokovati neposlušnost i pucanje kose.

Izbegavajte proizvode koji isušuju kosu

Zavisno od teksture vaše kose, neki proizvodi koje koristite mogu povećati isušivanje vlasi. Trebalo bi da izbegavate proizvode koji sadrže sulfate kako bi kosa zadržala vlagu i tako postala ravnija i mekša. Stilizujući proizvodi poput lakova za kosu mogu isušiti vlas, pa se možete suočiti s neposlušnom kosom sledećeg dana.

Duboko hidrirajte svoju kosu

Budući da je kovrdžava kosa podložnija isušivanju, važno je hidrirati je proizvodima koji je neće opterećivati. Možete koristiti ulja za negu kose kod kuće kako biste duboko hidrirali kosu ili možete primeniti poseban tretman za dubinsku negu u vidu kvalitetnog pakovanja.

ulje.jpeg
Unsplash/Christin Hume 

Koristite peškire od mikrofibera

Nakon pranja kose, pokušajte da umesto običnog peškira kosu pažljivo uvijete u peškir od mikrofibera. On će obezbediti da se višak vode lakše apsorbuje, a kosa zatim brže osuši.

Ne primenjujte prekomernu toplotu

Nažalost, aparati za oblikovanje kose poput presa, figara i kupa mogu da oštete spoljašnji sloj kose, uzrokujući da izgleda kruto i ispucalo. Naravno, ne morate potpuno odustati od njihove upotrebe, ako koristite proizvode za zaštitu od toplote, ovi alati neće ozbiljno oštetiti vašu kosu. Ipak, pokušajte da ih što manje koristite.

Koristite sredstvo za zaštitu od toplote

Pre nego što osušite kosu fenom, kako biste je dodatno omekšali, preporuka je da koristite neki od preparata za zaštitu od toplote.

8 NAJBOLJIH ŠAMPONA PROTIV OPADANJA KOSE ZA SVAČIJI DŽEP: Stimulišu rast kose, jačaju dlaku i dubinski čiste skalp
Profimedia 

Koristite leave-in proizvode za negu kose

Naravno, regenerator koji koristite pod tušem dodaje značajnu količinu vlage vašoj kosi, ali ako koristite leave-in regeneratore, produžićete efikasnost proizvoda na vašoj kosi. 

Obratite se stručnjaku za negu kose

Iako postoji mnogo stvari koje možete raditi kod kuće kako biste imali glatku sjajnu kosu, može biti teško redovno ih primenjivati. Posebno ako imate veoma suvu i oštećenu kosu - salonska nega može biti neophodan korak za vas. Stručnjaci preporučuju keratinsku negu ili tretman botoxa za kosu kako biste postigli svilenkastu kosu iz snova.