Seda kosa se ne pojavljuje tek tako. Tokom godina, proizvodnja melanina (prirodnog pigmenta koji daje boju koži, kosi i telu) je erodirana i dlakama daje transparentniju, sivkastu nijansu. To je vizuelni marker prolaznosti vremena koji su u prošlosti mnogi težili da sakriju. Ipak, danas sve više žena gravitira ka prirodnom izgledu inspirisanom pokretom Body positivity, kojim je došlo do prihvatanja prirodnog uz malo taktičnog isticanja.

Kako usvojiti trend “gray blending”?

Novi trend boje kose “gray blending” omogućava nesmetan prelazak na srebrnu kosu.

Gray belnding je suptilno toniranje kose koja oscilira između pramenova i balayage-a. Prvenstveno kolorista posvetli veći deo kose laganim balayageom, a zatim naglašava efekat na nekoliko finijih pramenova tako da se stope u prirodno sedu kosu.

Prednost ove tehnike je to što se može uraditi na bilo kojoj podlozi, bilo da je tamnosmeđa, toplocrvena ili svetloplava. Kao bonus, farbanje je prilično lagano i zahteva malo održavanja, tako da se posete frizeru mogu rasporediti na nekoliko meseci.

Ipak, ovo najčešće koriste oni koji žele da poboljšaju izgled srebrnih vlasi jer "gray blending" omogućava da graciozno pređete na sedu kosu, a zatim s vremenom, kako vlasi kose budu sve više bledele, potpuno prihvatite sedu nijansu. Lako se održava, poštuje integritet kose, i iznad svega, nosi snažnu poruku o samoprihvatanju, novi trend kose rado je prihvaćen među ženama u 40-im i 50-im godinama.

U nastavku smo izdvojili najlepše primere „gray blending“ tehnike primećene na ženama sa Instagrama:

Maayan Zilberman


Sarah Harris


Pat Tracey


Annika Von Holdt


Luisa Dunn