Činjenica je da svi imamo loše navike kojih želimo da se rešimo. Možda predugo sedite ispred ekrana ili ne možete da se zaustavite u lošim odlukama kada je u pitanju ishrana. Iako većina nas zna šta treba da uradi kako bi se odrekla ovih aktivnosti, i dalje imamo poteškoće.

Zato vam u nastavku donosimo vodič koji može da vam pomogne da se oslobodite štetnih navika. 

Ispišite sve probleme koje vam vaše loše navike stvaraju

Štetne navike mogu ostavljati ozbiljne posledice kako po nas, tako i po ljude oko nas. Prestanite da ih poričete i potiskujete tako što ćete ih, bez uvijanja, ispisati na papir i sačuvati pored sebe.

Ispišite sve koristi koje ćete imati kada se oslobodite svoje loše navike

Nije teško predvideti sve benefite koji će se pojaviti kada ostavite naviku koja stvara probleme i vama i vašim voljenima. Sastavite ovu listu kao izvor snage i motivacije.

Osvestite zašto ponavljate svoju lošu naviku

Osvešćivanje zašto iznova ponavljate svoju lošu naviku je prvi korak ka tome da je se rešite. Zavirite koji je njen uzrok, kakav uticaj ima na vas i postoje li druge aktivnosti da taj uzrok ''izlečite'' - bilo da je to slušanje muzike, odlazak u teretanu, učenje novog jezika ili hobija... 

profimedia-0568951853.jpg
Jacquemus via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Postavite ciljeve i nagrade za sebe

Prvo, nakon što odlučite da se udaljite od svoje loše navike, u zamenu uradite nešto drugo, a lepo za sebe - kupite sebi detalj, knjigu (pod uslovom da kupovina nije vaša loša navika), ili učinite za sebe nešto što već dugo želite (putovanje, svojih pet minuta uz omiljenu seriju, i slično). Počnite s odvikavanjem na jedan, pa na tri dana, polako pomerajući rokove. 

Potražite pomoć

Nema ničeg lošeg u traženju pomoći od bliskog prijatelja ili terapeuta; ne moramo uvek sve da uradimo sami. Mnogo je bolje priznati da nam je potrebna pomoć nego se pretvarati da je sve u redu, a ostajati u začaranom krugu.

Šta god da pokušavate da promenite, važno je da budete strpljivi (i nežni) prema sebi. Ne osećajte razočaranje zato što niste iz prve uspeli da ostavite naviku s kojom živite godinama. Ostanite dosledni, podsećajte se zašto je važno da to promenite, i fokusirajte se na cilj.

profimedia-0568951834 (1).jpg
Jacquemus via Bestimage / Bestimage / Profimedia