Kad god sam napeta ili pod stresom napravim smuti u koji dodam jednu kašičice ašvagande u prahu. Naime, ašvaganda (ashwagandha) ili indijski žen-šen ima umirujuće dejstvo na organizam. Spada u adaptogene biljke, čije supstance deluju na centralni nervni sistem, koji dalje šalje poruke organima, tkivima i ćelijama.

Šta je ašvaganda i odakle potiče?

Koristi se od davnina u ajurvedi, koja predstavlja pravac alternativne medicine zasnovane na indijskim principima prirodnog lečenja. Ova biljka raste u sušnim regionima Indije, Afrike i Bliskog Istoka, gde se njeni koreni i bobice koriste za različite lekovite svrhe. Njeno ime „ašvaganda“ dolazi od sanskritske reči koja znači „miris konja“, što ukazuje na njen snažan i zemljani miris, kao i na verovanje da daje snagu konja. Postala je postala popularna širom sveta zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih koristi, uključujući sposobnost da smanji stres i poboljša opšte blagostanje.

Šta sve sadrži ašvaganda i zašto je toliko lekovita?

Sadrži vitanolide, organska jedinjenja koja imaju brojna pozitivna dejstva na čovekov organizam, a najveća biološka aktivnost pripisuje se vitaferinu A. Osim toga, bogata je brojnim mineralima i drugim biološki vrednim supstancama, kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolna jedinjenja i tanini.

Zahvaljujući ovim sastojcima pomaže organizmu da se oslobodi stresa i napetosti, tako što snižava nivo kortizola, ublažava nervozu, poboljšava raspoloženje, a brojna istraživanja pokazuju da može i da pomogne u borbi sa prvim simptomima anksioznosti i depresije.

Za šta je sve dobra ašvaganda?

Koren i bobica ašvagande koriste za proizvodnju lekova, jer pomažu u borbi sa artritisom, nesanicom, tuberkulozom, astmom, bronhitisom, bolovima u leđima, menstrualnim problemima, štucanjem i hroničnim bolestima jetre. Takođe, poboljšava koncentraciju i radnu sposobnost, smanjuje bolove i sprečava efekte starenja. Koristi se i za probleme sa plodnošću kod muškaraca i žena, kao i za povećanje seksualne želje.

Ublažava stres i napetost

Zbog jakih antioksidativnih svojstava, ova biljka pomaže telu da se nosi sa stresom. Redovno konzumiranje ašvagande može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa u telu, što rezultira smanjenjem anksioznosti i povećanjem opšteg osećaja mira i blagostanja.

Pomaže u radu kardio-vaskularnog sistema

Studije su pokazale da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Blagotvoran uticaj na mozak i rešavanje problema sa snom

Poboljšava kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju. Neuroprotektivni efekti ove biljke pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u mozgu, a osim toga, utiču i na kvalitet sna, čineći ga dubljim, što je posebno korisno za osobe koje pate od nesanice.

Da li se ovih dana osećate umorno i iscrpljeno od svega? Možda je u pitanju prolećni umor.
Splash News/ModelCo / Splash / Profimedia 

Zdravlje reproduktivnih organa i povećanje plodnosti

Ašvaganda pozitivno utiče na zdravlje reproduktivnih organa kod muškaraca i žena. Povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca i balansira hormone kod žena, što može doprineti poboljšanju plodnosti. Osim toga, poznata je po tome što povećava seksualnu želju i poboljšava opšte seksualno zdravlje.

Hormonska ravnoteža

Adaptogeni koji se nalaze u ašvagandi omogućavaju telu da se prilagodi i balansira nivoe hormona, što može biti posebno korisno za žene koje se suočavaju sa simptomima PMS-a ili menopauze, te redovna upotreba ašvagande može pomoći u ublažavanju hormonskih fluktacija.

Pruža i brojne druge pogodosti telu i mozgu. Snižava krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi, a idealna je i za oporavak od hroničnog umora.

Kao dodatak ishrani preporučuje se sportistima za izdržljivost i brži oporavak nakon napornog treninga i povreda.

Kako pravilno uzimati ašvagandu?

Ašvaganda čaj

Ašvaganda čaj se pravi od suvog korena biljke i preporučuje se kao blaga dnevna doza za smirenje i opuštanje.

Ašvaganda u prahu

Prah ašvagande može se dodati u ovsene kaše, smutije ili druga pića, što je idealno za one koji žele brzu i efikasnu dozu ovog adaptogena.

Ašvaganda suplementi

Ašvaganda suplementi dostupni su u obliku kapsula ili tableta i pružaju preciznu dozu koja je laka za konzumaciju.

Ekstrakt korena ašvagande

Ekstrakt korena ašvagande je visoko koncentrovani oblik ove biljke i koristi se isključivo za intenzivnije terapeutske efekte.

bankim-desai-8N1eixz3M7c-unsplash.jpg
Unsplash/Bankim Desai 

Koje su moguće neželjene posledice uzimanja ašvagande?

Oprez kod trudnica

Trudnicama se preporučuje izbegavanje ašvagande jer može izazvati kontrakcije materice i potencijalno ugroziti trudnoću. Iako nema dovoljno studija koje bi potvrdile ove tvrdnje, oprez je neophodan kako bi se izbegli eventualni rizici.

Oprez kod dijabetičara

Osobe koje pate od dijabetesa treba da budu oprezne prilikom korišćenja ašvagande jer ona može smanjiti nivo šećera u krvi. Ova biljka može pojačati efekte lekova za dijabetes, što može dovesti do hipoglikemije. Pre upotrebe, dijabetičari treba da se konsultuju sa svojim lekarom.

Čirevi na želucu

Uzimanje ašvagande može iritirati gastrointestinalni trakt, posebno kod osoba koje imaju čireve na želucu. Njene aktivne supstance mogu povećati kiselost u želucu, što može pogoršati stanje čireva i izazvati nelagodnost.

Problemi sa krvnim pritiskom

Ova biljka takođe može uticati na krvni pritisak, snižavajući ga kod nekih ljudi, što može biti problematično za osobe koje već uzimaju lekove za regulaciju krvnog pritiska, jer može doći do prekomernog pada pritiska. Savetovanje sa lekarom je preporučljivo pre početka korišćenja.

Poremećaj rada štitne žlezde

Kod osoba sa poremećajem rada štitne žlezde, ašvaganda može izazvati fluktuacije u nivou hormona. Posebno treba biti oprezan kod hipertireoze, jer može pogoršati simptome, te je, pre upotrebe, neophodna konsultacija sa endokrinologom.

Autoimune bolesti

Osobe sa autoimunim bolestima treba da izbegavaju konzumiranje ove biljke jer ona može stimulisati imunitet, odnosno imuni sistem, što može pogoršati simptome, te autoimune bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis i multipla skleroza, mogu biti podložne pogoršanju zbog ovih efekata ašvagande. Isključivo lekar treba da proceni rizik pre nego što se ašvaganda uvede u ishranu.

Koja je preporučena doza ašvagande na dnevnom nivou?

Preporučena doza ašvagande zavisi od oblika u kojem se konzumira i ona može varirati u zavisnosti od vaših potreba, ali većina istraživanja predlaže uzimanje 250–600 miligrama (mg) dnevno tokom najmanje 1 meseca može biti od koristi.

UPOZORENJE za korišćenje ašvagande

Predlažem obaveznu konsultaciju sa lekarom pre uzimanja ašvagande za trudnice, dojilje, kao i ljude koji boluju od autoimunih bolesti, dijabetesa ili imaju probleme sa štitnom žlezdom.