Tokom zime, mnoge od nas suočavaju se sa izazovom elektriciteta u kosi koji može učiniti da frizura izgleda neuredno. Hladan vazduh, niska vlažnost i često korišćenje toplotnih uređaja doprinose stvaranju naelektrisane kose, a sa druge strane, određeni materijali poput akrila i poliestera (čije nošenje svakako ne preporučujemo) u dodiru sa dlakom takođe izazivaju elektricitet.

Međutim, ne očajavajte! U ovom tekstu smo se fokusirali na ovaj aktuelni beauty problem, te istražili šta to možemo da promenimo i dodamo u našoj beauty rutini kako bi se rešili neželjenog elektriciteta u kosi.

U nastavku teksta pronađite 5 saveta uz kojih će vaša kosa biti poslušna i sjajna bez obzira na vremenske uslove. Krenimo redom!

Mlaka voda

Koliko god voleli taj spa ugođaj, previše topla voda neminovno isušuje kožu i kosu, što posledično dovodi do stvaranja elektriciteta. Često pranje takođe nije dobra opcija, pa je ključno da pokušate da kosu ne perete više od dva puta nedeljno koristeći hidratantne šampone i balzame. Podsećamo vas i da vodite računa da šamponi budu bez sulfata (SLS).

Ulje za kosu

Ulje od kvalitetnog proizvođača može biti krucijalni sastojak u borbi protiv suve kose. Ne radi se samo o sprečavanju oštećenja kose nego i stimulisanju njenog rasta, te zdravijoj i otpornijoj dlaci te generalno jačoj kosi. Ukoliko pak nemate suvu već normalnu kosu, u zimskim mesecima dlaku svakako zagladite sa par kapi hidrantnog ulja koje će nahraniti vaše krajeve.

ulje.jpeg
Unsplash/Christin Hume 

Drveni češalj

Iako se nadamo da ste već ranije prešli na korišćenje plastičnog češlja, ukoliko niste, sada je pravi trenutak. Plastični češalj dodatno elektriše dlaku, dok se drveni češalj pokazao kao najbolji u sprečavanju lomljenja kose, ali i smanjenja elektriciteta.

Leave-in regenerator

Dodatni trik za sprečavanje elektriceta koji nastaje nošenjem šalova i kapa, jeste da pre izlaska iz kuće na kosu stavite malo regeneratora u spreju ili laka. Zasigurno ćete primetiti da se kosa posle toga manje naelektriše, a takođe dobija na volumenu i strukturi.

5 saveta kako sprečiti naelektrisanu kosu tokom zime
Courtesy of Karl Lagerfeld/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Pamučni turban

Kosa je najosetljivija kada je mokra - nakon pranja, kosu nikako ne cedite grubo, već je pažljivo umotajte u turban. Trik sa TikToka otkrio je da mnoge devojke kosu jednostavno suše u pamučnoj majici, koja će sprečiti da se kosa naelektriše.

Izvor: Elle / N.K.