Širom društvenih mreža vlada trend korišćenja retinoida. Sigurno ste se zapitali da li zapravo ti preparati čine čuda ili je u pitanju još jedna varka? Odgovor je - DA, stvarno čine čuda!

Međutim, neophodno je upotrebljavati ih na pravi način. Naime, retinoidi su derivati vitamina A, te imaju značajnu ulogu u reprodukciji, embriogenezi, očuvanju vida, ćelijskom rastu i diferencijaciji. Kad je u pitanju skincare, predstavljaju zlatni standard ukoliko želite da vaša koža izgleda mladoliko i sjajno.

Kako retinoidi deluju?

Retinoidi povećavaju produkciju kolagena za jedriji izgled kože, smanjuju proizvodnju sebuma, popravljaju oštećenja izazvana UV zračenjem i stabilizuju proizvodnju ćelija kože. Kao što vidite, zaista čine čuda. Ali šta može da uzrokuje problem?

Ukoliko tek počinjete sa retinoidima, može vam se desiti tzv. ,,skin purging“. To znači da retinoidi dovode do povećanog stvaranja ćelija (kako bi se izumrle zamenile novim), pa zato privremeno može da dođe do pogoršanja stanja kože. Najčešći neželjeni efekti koji se pojavljuju su: crvenilo, iritacija, perutanje. Javljaju se u periodu od 2-4 dana nakon prvog korišćenja. Dobra vest je da se ovi efekti umanjuju kako se koža navikava na terapiju.

Koje korake je neophodno ispratiti, ukoliko želite da u vašu rutinu uvedete retinoide?

  1. Ne treba nanositi velike količine preparata sa retinoidima (više nije nužno i bolje, samo će se povećati rizik od iritacije).
  2. Krenite sa najmanjom mogućom koncentracijom.
  3. Koristite manje potentne retinoide, na primer retinol estre (retinyl palmitate, retinyl propionate).
  4. U početku ih koristite samo jednom do dva puta nedeljno.
  5. Koristite ih samo uveče uz obaveznu kremu sa zaštitnim faktorom sledećeg jutra
  6. Retinoidi se ne smeju koristiti u trudnoći
  7. Ukoliko želite da vidite sve gore navedene rezultate, morate ih koristiti redovno!

Ovo su neki od predloga preparata sa retinoidima za početnike:

The Inkey List, Skin Ceuticals Odaberite savršeni preparat za svoju kožu.

Tekst: Milica Bukumirović